in

Stiže nam prvi toplinski val, a s njim i afrički pijesak

Dok će se na Pirenejskom poluotoku zadržavati ciklone, na prednjoj strani dolina u naš dio Europe doći će do dotoka iznimno toplog afričkog zraka koji će ipak tek rubno zahvatiti zapad Hrvatske, piše Istramet. Na području Istre danas, u četvrtak, temperature su narasle do 28 °C, uz teško vrijeme, sparinu i oblake.

Na udaru prvih ozbiljnih vrućina naći će se Srbija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Albanija i Grčka gdje će dnevne vrijednosti nerijetko biti iznad 30 °C, a ponegdje će se popeti i do 37 °C!

Dobra je vijest što su posljednji izlazi prognostičkih modela ipak malo ublažili toplinski val na istoku Hrvatske, no usprkos tome vrijednosti temperature će biti prave ljetne.

Osim topline i juga stiže nam i afrički pijesak! Zahvaljujući izraženim visinskim strujanjima već u četvrtak počet će pritjecanje zraka obogaćenog afričkim pijeskom što će se nastaviti i u petak te u dane vikenda.

Izraženo visinskog strujanje potrajat će 3-4 dana, stoga u tom razdoblju postoji mogućnost pogoršanja kvalitete zraka u vidu povećanja lebdećih čestica, o čemu će se vjerujemo ako bude potrebe oglasiti i nadležne institucije, zaključuje Istramet.

Bez vode 15. svibnja dio Vabrige i Malog Maja

NOVIGRAD: Lapidarium audio-vizualnom pričom i izložbom obilježava Međunarodni dan muzeja