in

Sto godina kultne istarske Pašarete

Foto Grad Pazin

Franko, Renato i Feručo, trojica braće Ferenčić danas vode obiteljski posao koji je prije točno sto godina pokrenuo njihov djed Giuseppe

Povodom impresivnih 100 godina proizvodnje bezalkoholnih pića, među kojima i kultne Pasarete, gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicama posjetila je danas proizvodni pogon obitelji Ferenčić na Starom Pazinu. Obilaskom pogona koji djeluje još od 1924. godine i razgledom proizvodnog procesa, delegacija Grada upoznata je s djelićem povijesti obiteljske tvrtke čiji je brend kroz generacije postao simbolom tradicije i svojevrsni identitet Pazina i Pazinštine pa i cijelog Poluotoka.

Od ručne punionice za opskrbu nekoliko oštarija u Pazinu do kultnog pića Pasarete

Obiteljski album ferenčić pašarea
Obiteljski album

Nije greška, u originalu je bila Pasareta, kasnije je govorom postala Pašareta, ali bez obzira kako ju zvali sigurni smo da ste čuli i bar jednom probali ovo kultno osvježavajuće bezalkoholno crveno piće.

Franko, Renato i Feručo, trojica braće Ferenčić danas vode obiteljski posao koji je prije točno sto godina pokrenuo njihov djed Giuseppe. Kako nam je kazao Franko, djed je ručno punio sirup u posebne boce koje se danas više ne proizvode, ustajao se u 4 u jutro i nakon punjenja razvozio „pijaču“ automobilom ( jednim od 4 koja su tada vozila po cestama Pazina) u nekoliko oštarija u Pazinu. Nakon djeda, posao je uvijek ostao u obitelji, a koja je održala proizvodnju i za vrijeme Drugog svjetska rata.

Foto Grad Pazin
Foto Grad Pazin

Osim Pašarete, proizvode i žutu inačicu – Oranžadu, te Tonic water. Zanimljivo je kako obitelj Ferenčić nikada nije ulagala u marketing, niti imala skupe reklame vezane uz ovo piće, no, popularnost Pašarete svakako je neizmjerna na našem području gdje niti jedno slavlje ili bilo koja druga slična prigoda ne prolazi bez ovog kultnog pića koje se mora naći na stolu. Tome je uvelike pridonijela usmena predaja o ovom bezalkoholnom piću. Put do novih obožavatelja Pašareta tako pronalazi usmenom predajom koje se prenosi generacijama i to vrlo uspješno, u tolikoj mjeri da je postala i unikatan poklon.

Foto Grad Pazin pašareta
Foto Grad Pazin

Za kraj, svih sigurno zanima od čega se radi Pašareta, naravno, pri posjetu šapnuli su samo dio; voda, šećer i voćne arome agruma, dok su oni ključni sastojci ostali tajna, kao što su to već 100 godina.

Kako su na kraju posjeta istaknula braća Ferenčić, čari obiteljskog poslovanja imaju svoje mane, ali i prednosti. Poslovanje vode zajednički i složno, no, „ još malo“ kada poslovanje preuzimaju  mlađe generacije obitelji Ferenčić kojima želimo svu sreću u nastavku i očuvanju ove vrijedne tradicije, objavio je Grad Pazin.

Foto Grad Pazin
Foto Grad Pazin

poreč zdravi grad

U Zdravom gradu Poreč stručni seminar zdravog urbanog planiranja: Jačanje otpornosti na klimatske promjene

Učenici u posjeti Domu za starije Poreč

Porečki učenici razveselili korisnike Doma za starije i nemoćne