in

SV. PETAR U ŠUMI: Misa u čast rođendanu o. Danijela Hekića

-Ovog smo tjedna držali svetu misu u čast rođendana našega oca Danijela Hekića u Betaniji, njegovoj rodnoj kući u selu Gljuščići. Molili smo za njegovu skorašnju betifikaciju u blaženika. Misno slavlje predvodili su župnik Mate Kolak, kapelan Jure Josipović uz nazočnost Supetaraca, prvopričesnika i gostiju, prenio nam je načelnik SV. Petra u Šumi Mario Bratulić.

Križni put oca Danijela Hekića, koji kreće upravo od njegove rodne kuće u Gljuščićima, uređen je u znak poštovanja prema Velikanu molitve, patnje i svete krunice kao cjelogodišnji put duhovnosti, razmišljanja i molitve.
Otac Danijel Hekić, (Sv. Petar u Šumi 1926. – Saccolongo, Italija 2009.), franjevac Male
braće, zaređen 1952., a od 1955. godine, boluje od multiple skleroze. Preko 5 desetljeća,
nepokretan primao je vjernike, ispovijedao, savjetovao, tješio i blagoslivljao ih. Bolest je
prihvatio kao način života, te je postao živuća ikona patnje, i nikada se nije žalio na bolest.
Proživljavao je sve misterije Krunice, napisao je brošuru „Moja svagdanja krunica“.

Križni put održava se duž 4 kilometra duge staze od rodne kuće o. Danijela do mjesta Veli brig, poljskim putovima između oranica i vinograda, kojima je kao dječak prolazio o. Danijel.

Ideju je prvotno pokrenuo 2009. godine pavlin o. Alen Kiš, a nastavili su je svi redovnici koji su se nakon toga izmjenjivali u supetarskom pavlinskom samostanu. Godine 2011. definitivno je određena staza i postavljena su raspela koja označavaju postaje te se od tada križni put održava redovito svake korizmene nedjelje. Zaključne molitve mole se kod velikog zavjetnog križa, nedaleko mjesta Ježenj, postavljenog jubilarne 1900. godine. Rodnu kuću o. Daniela, sagrađenu 1721., te zalaganjem rodbine i prijatelja 2001. temeljito obnovljenu, u prigodi zlatnog svećeničkog jubileja o. Danijela, 7. travnja 2002. obitelj je poklonila Župi Sv. Petra u Šumi, nazvavši je „Betanija“ – dom molitve i duhovnog kršćanskog izgrađivanja.

Mještani Dajle prigodno obilježili dan svog zaštitnika, svetog Ivana Krstitelja

TAR: Porečki i umaški vatrogasci ugasili požar na kamionu