in

Svetvinčenat zakoračio u prošlost! Još samo danas, 7.8., posjetite Srednjovjekovni festival

Foto Srednjovjekovni festival - Općina i TZ Svetvinčenat

ODGOĐENO ZA PONEDJELJAK 7. KOLOVOZA 2023. Posjetite 11. Srednjovjekovni festival!

Foto Srednjovjekovni festival - Općina i TZ Svetvinčenat
Foto Srednjovjekovni festival – Općina i TZ Svetvinčenat

U subotu 5. kolovoza započela je srednjovjekovna bajka u Svetvinčentu. 11. Srednjovjekovni festival započeo je u 17:00h kada su viteški tabori otvorili svoja vrata, a potom je publiku zagrijao streličarski show Fekete Solyom, koji su ujedno ove godine i novitet festivala. Spektakularni sokolarski show napravila je i udruga Sv.Bavona iz Slovačke, a svečanim mimohodom, koji je predvodio domaćin festivala „Povijesna udruga Kaštel“ kroz Svetvinčenat, predstavljene su sve udruge koje sudjeluju na festivalu – njih čak 18 koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju s ukupno 300-ak kostimiranih članova.

Protokolu svečanog otvorenja prisustvovali su Dean Perković, načelnik općine Svetvinčenat, Jessica Aquavita,zamjenica župana Istarske županije, te Katarina Nemet, saborska zastupnica.

Festival je započeo simboličnom predajom ključa kada je vlast u potpunosti predana obitelji Grimani koja je na dva dana preuzela Svetvinčenat i pretvorila ga u pravu srednjovjekovnu bajku.

Program festivala podijeljen je na tematske dane, a s obzirom da je program za petak (obiteljski dan) zbog loše vremenske prognoze otkazan, dio programa uklopio se u subotnji raspored tvoreći tako zajedno obiteljski i viteški dan. Bez obzira na izmjenu programa, nikako se nije mogla propustiti dječja bitka za obranu kaštela, koja je vjerujemo, najuzbudljivi dio festivala za one najmlađe. Ni ostalog sadržaja nije nedostajalo. Kroz mjesto zabavljali su nas Gruppo Sabandieratori del Palio di Asti s vrhunskim showom sa zastavama, a kroz program mogli smo vidjeti i renesansno mačevanje, srednjovjekovne borbe i dvoboje, fire show te već poznati konjički turnir Udruge Hector. Na placi dočekat će vas razni izlagači i upoznati sa

starim zanatima, srednjovjekovnom tiskarom, pa čak i fresko-slikarstvom.  Dodatni srednjovjekovni duh doživjet ćete kroz glazbene nastupe Holloenek Hungarice iz Mađarske, a svakako pripazite na ulične zabavljače „Li Brutti“ s kojima nikad ne znate što očekivati! U kaštelu Morosini-Grimani imate priliku okušati se u streličarstvu ili pak isprobati hod na štulama, a moći ćete pogledati i turnir u bohurtu!

Festival možete posjetiti još samo danas: u ponedjeljak 7. kolovoza, na Dan Legendi kada će se uprizoriti legenda o vještici Mare, a veliki spektakl očekuje se na sam kraj festivala kada se scenski dočarava „spaljivanje kaštela“.

Foto Srednjovjekovni festival - Općina i TZ Svetvinčenat
Foto Srednjovjekovni festival – Općina i TZ Svetvinčenat

Cijena ulaznice iznosi 8 za odrasle, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 5.

Foto Srednjovjekovni festival - Općina i TZ Svetvinčenat
Foto Srednjovjekovni festival – Općina i TZ Svetvinčenat

Voditelji programa: Jelena Vitasović, Teodor Tiani i Ditmar Šegon

ORGANIZATORI I DOMAĆINI FESTIVALA – Općina i Turistička zajednica općine Svetvinčenat, Povijesna udruga Kaštel i Kaštel Morosini-Grimani.

ilustracija ljubav par vino pixabay

Festival ljubavi u Bujama – Nastupaju Elvis Stanić, French Touch Trio, Elvis Presley Show… Čekaju vas i iznenađenja

policija auto

POREČ: Puno puta krali u aquaparku novac i mobitele. Dolijali su