in

TAR: Iris i Stela Baljak nižu uspjehe na međunarodnom nivou: Ovaj sport traži puno vježbe, truda i odricanja

Stela i Iris Baljak na svom ranču - Foto Tanja Kocijančić

Sestre Baljak, šesnaestogodišnja Iris i četrnaestogodišnja Stela, već osam godina dijele ljubav prema konjima i jahanju, a kao članice bjelovarskog Konjičkog kluba „Vinia“ osvojile su brojne nagrade, dok su prošle godine osvojile naslov prvakinje i viceprvakinje u Hrvatskoj.

Stela i Iris Baljak na svom ranču - Foto Tanja Kocijančić
Stela i Iris Baljak na svom ranču – Foto Tanja Kocijančić

Posljednja velika nagrada pripala je sestri Iris na međunarodnim kvalifikacijama održanim proteklog mjeseca u slovačkom Šamorínu i to na utakmici CEIY2* 120 km. Pobjedu je odnijela na konju Mabrouk Mohar u foto finišu s brzinom zadnjeg kruga preko 27 km/h i prosječnom brzinom utakmice preko 20 km/h.

Također, u spomenutom gradiću jugozapadne Slovačke, u lipnju ove godine juniorke bjelovarske Vinije sudjelovale su na svojoj prvoj međunarodnoj utakmici CEIY1* 100 km, pa su tako nastupile i dvije sestre: Iris na konju Mabrouku Moharu, a Stela na Princu Ibnu Hawiju.

Pritom su se, s prosječnom brzinom preko 16 km/h, Iris i njezin Mabrouk Mohar proslavili kao najbolji juniorski par i osvojili veliko prvo mjesto.

Stela i Iris Baljak na svom ranču - Foto Tanja Kocijančić
Stela i Iris Baljak na svom ranču – Foto Tanja Kocijančić

Spomenimo također još jedan neizostavan uspjeh mlade jahačice Iris kojeg je postigla ovog kolovoza na turniru u austrijskom Wies-Eibiswaldu gdje su održane međunarodne kvalifikacijske utakmice CEI1* 100 km i CEI2*120 km. Na svojem je konju, Mabrouku Moharu, Iris Baljak sudjelovala na svojoj  drugoj  kvalifikacijskoj  utakmici CEI1*100 km te uz prosječnu brzinu 16.4 k./h  osvojila 1. mjesto u kategoriji juniora. Time je korak bliže do posljednjih kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu za mlade jahače 2022. godine.

Posljednjim natjecanjem koje se održalo u Barbanu proteklog vikenda, gdje se Stela Baljak s konjem Princ Ibn Hawi plasirala na četvrto mjesto, sestre su zaključile ovu sezonu jahanja.

„Konji sada idu na zasluženi odmor i spremaju se za sljedeću sezonu. Započet ću je ponovnim kvalifikacijama, odnosno još jednom utakmicom na 120 km. Nakon toga kreću europska i svjetska prvenstva“, objašnjava nam Iris, inače učenica opće gimnazije Srednje škole Mate Balote u Poreču.

Istu srednju školu, ali ekonomski smjer, pohađa i njezina mlađa sestra Stela, koja nam objašnjava otkud ta strast prema konjima i jahanju:

„Oduvijek smo voljele životinje, osobito konje, a otkad nas je tata odveo na jahanje, istog smo trena to zavoljele. Odlučile smo tako jednom prilikom otići na jednu utrku kao pomoć. Tamo smo vidjele kako sve funkcionira i zaželjele se i same u tome okušati, te je tako sve krenulo. Otada smo nastupale na brojnim natjecanjima, kako nacionalnim, tako i međunarodnim.“

Veliku pomoć i podršku imaju od svojih roditelja, a uz njih stoji i njihov klub „Vinia“, bez kojih, vele, sve ovo ne bi bilo moguće.

„Sport je težak i potrebno je puno vježbe, odricanja, živaca i truda. Ipak ovaj sport uključuje i samu životinju, za koju, kao i kod čovjeka, nikad nije sigurno kako će postupiti u određenom trenutku“, govori Iris, te dodaje kako, kada se spremaju za utrke, treniraju čak svaki dan.

Što se tiče daljnjih planova, obje djevojke već imaju određenu viziju. Naime, Iris zna kako želi u svom daljnjem radu spojiti djecu i sport, jer, navodi, vidi kako interes djece za jahanjem raste svakoga dana. Stela bi pak željela otvoriti firmu za nekretnine, te se nastaviti baviti jahanjem.

Koji god put odabrale, sigurni smo kako će, kao i do sada, on biti uspješan, a na daljnjim im natjecanjima želimo puno sreće!

Iris i Stela veliku podršku imaju od svojih roditelja, koji ih bodre i prate na natjecanjima, te podržavaju u njihovim budućim odlukama. Oni se ovim putem zahvaljuju na velikoj podršci i pomoći Općini Tar-Vabriga a posebno načelniku Niviju Stojniću koji im redovito izlaze u susret kada idu na natjecanja.

vladimir torbica lara stranić paolo bilić srednja škola mate balota poreč

Poreč: Paolo Bilić i Lara Stranić najbolji na Zavičajnom kvizu KRASNA ZEMLJO

župan sastanak pula

Župan s čelnicima Motovuna o obnovi cesta i urušenih dijelova Parenzane