in

TAR: MX PARK PALPAM jedinstvena turistička ponuda privlači motocikliste željne adrenalina

Foto Tanja Kocijančić

Tarski Motociklistički klub Gear skupina je entuzijasta, ljubitelja motociklizma i ekstremnih sportova, koja upravlja stazom nazvanom Mx Park Palpam, smještenoj na putu prema Rogovićima, preko puta nove uljare. Staza je jedinstvena na Poreštini, duga je oko 1,2 kilometra, a osmišljena je kao poligon za sve one koji vole malo više adrenalina. Motociklisti ondje mogu doista guštati na stazi koja je uređena za ekstremniju vožnju, a može se iznajmiti. Broj onih koji dolaze i vole cijeli dan ondje voziti, skakati i savladavati prepreke sve je veći, a posebice ih je puno iz Slovenije, Italije i Austrije.

Foto Moto klub Gear Tar
Foto Moto klub Gear Tar

Klub Gear ima 25 članova, uglavnom s područja Općine Tar-Vabriga, među kojima su i dvije žene, a predsjednik i potpredsjednik su Patrik Mušković i Mikele Rušnjak. Osnovali su klub u listopadu prije šest godina a bave se pretežito, kako kažu, motokrosom i endurom. Tada su otvorili i stazu Mx Park Palpam. Dotad se nisu imali gdje voziti, uglavnom po šumama, a htjeli su imati nešto svoje, uređeno i sigurno. Za početak su napravili sve sami, svojim snagama i novcima. Ubrzo im je stigla potpora općine, pa su stazu mogli i proširiti i produžiti kako bi bila prigodna i za neka veća prvenstva i natjecanja.

tar-motiristi-staza-tanja-kocijancic-travanj-2022.jpg
Foto Tanja Kocijančić

Glavne su im aktivnosti vožnja motokros stazom i enduro poligonom, održavanje motokros utrka, manifestacija i druženja ljubitelja motociklizma svih dobi. Uvjet za članstvo u klubu je posjedovanje vlastitog motocikla.

-Stazu smo otvorili uz pomoć prijatelja i Općine Tar-Vabriga koja se koristi za vožnju motokrosa. Staza je otvorena pretežito vikendom i radi od 10 do 18 sati. U drugim slučajevima, ako je zainteresirano više vozača, otvaramo i preko tjedna, a u ponudi imaju i pakete za djecu i odrasle, navode čelnici kluba, uz dodatak da je to i posebna turistička ponuda koju koriste brojni stranci koji dolaze na dva kotača u Istru.

tar-motiristi-staza-tanja-kocijancic-travanj-2022.jpg
Foto Tanja Kocijančić

Na upit što ih je motiviralo da osnuju udrugu i da se bave tim aktivnostima vele nam da svi općenito vole vožnju motorima, te se vole družiti. Ovako imaju mjesto, svoju stazu na zemljištu koje su iznajmili na deset godina, gdje se okupljaju.

U financiranju udruge najviše ima pomaže Općina Tar-Vabriga, ali i mještani i brojni sponzori. Također, prihode imaju od održavanje manifestacija koje organiziraju od dva do četiri puta godišnje, te od korištenja staze. No, troškovi održavanje Mx Park Palpama do visoki, jer je potrebno angažirati građevinske strojeve za ravnanje i uređenje staze koja svaki vikend mora biti u top stanju za motoriste.

-Naša staza nadopunjuje turističku ponudu Tara i Vabrige, ali i okolice, jer nam zapravo najviše vozača dolazi na zimu i proljeće, te borave na području naše općine, posebno za vrijeme održavanja utrka i druženja kada ih zna doći i nekoliko stotina, zaključuju Mušković i Rušnjak. 

Posjetite ih na Facebooku i Instagramu na linkovima:

Grad Novigrad ima novu, osvježenu web stranicu

Ilustracija Policijska uprava istarska

Sletio s ceste, udario u stablo i poginuo