in

TAR: Neli Popović velika zlatna medalja na izložbi TEKUĆE ZELENO ZLATO ISTRE

Mario i Nela Popović osvojili veliku zlatnu medalju - Foto Tanja Kocijančić

Olea, udruga maslinara Istarske županije sa sjedištem u Taru i udruga Agro – Poreč organizirale su 25. međunarodnu manifestaciju o maslini i maslinovom ulju „Tekuće zeleno zlato Istre” koja se ove godine održala prvi put u sasvim drugačijem izdanju. Veliku zlatnu medalju za najveći broj osvojenih bodova dobio je OPG Nela Popović iz Montižane kod Poreča za ulje “Nono Stipe” od stare autohtone sorte porečke rosulje. Prijavili su dva uzorka, a drugi, miješane sorte, osvojio je četvrto mjesto u ukupnom poretku po broju bodova.

Drugo mjesto po ocjenama osvojio je Arsen Jurinčić iz slovenskog mjesta Marezige, slijedi OPG Anton i Nivio Stojnić iz Vabrige, zatim opet OPG Nela Popović, pa Edo Jugovac iz Poreča na petom mjestu. Nakon njega po bodovima je opet spomenuti OPG Stojnić iz Vabrige, sedmi je još jedan uzorak Eda Jugovca, na osmom mjestu je OPG Filip Čeko iz Umaga, na devetom OPG Anton Rota iz Pazina, a deseti su po osvojenim ocjenama za treći uzorak OPG Stojnić iz Vabrige.

Zdenko Barac i Đankarlo Žužić – Foto Tanja Kocijančić

Predsjednik udruge Olea Đankarlo Žužić istaknuo je da su očekivali malo uzoraka na ovom korona-izdanju, no ipak ih je bilo čak 98, što je nešto manje nego prošle godine. Većina uzoraka stigla je iz Istarske županije, a manji broj iz ostalih hrvatskih županija i Slovenije. Zanimljivo je da nije bilo loših ulja, zapravo svi su ekstra djevičanske kvalitete. Svi koji su dobili više od 7,5 bodova osvojili su zlato, a velika zlatna medalja dodijeljena je Neli Popović za postignutih 8,28 bodova.

Olea Tar – maslinova ulja koja su se natjecala za medalje – Foto Tanja Kocijančić

Razgovarali smo s pobjednicom Nelom koja je stigla sa suprugom Marijom. Naglasila je da im je važno da je najviše bodova osvojila upravo porečka rosulja koja je izrazito kvalitetna sorta, a što ujedno govori da su pravilno odradili berbu. Ukupno imaju tisuću stabala, no planiraju još maslina posaditi, najčešće to bude 200-tinjak godišnje. Trenutno su zaposleni oboje, ali jednog dana planiraju se baviti samo maslinama i proizvodnjom maslinovog ulja. Ove godine to im nije prva najsjajnija medalja – s lanjskim uljem u Zadru i Omišu osvojili su proljetos dva zlata, odnosno dvije titule prvaka smotre. Prijavili su se i u Vodicama, pa sada čekaju rezultate. Svoje ulje najviše prodaju turistima, kojih ima puno na području Poreča ljeti. Kod njih se može doći uz najavu, pa svojim gostima organiziraju vođene degustacije.

Kako smo saznali od Žužića, uzorci su se prikupljali poštom, odnosno mogli su ih maslinari donijeti organizatorima po dogovoru. Zatim su ulja analizirana a proglašenje je održano danas samo za pobjednike i medije u tarskom bistrou DeguStazione. Bez fešte, bez druženja, bez onog na što su Tarčani i njihovi gosti maslinari navikli, ali uz nadu da će se to promijeniti za točno godinu dana.

Izvlačenje lutrije Društva invalida Poreč 2020.

POREČ: Izvučeni dobitnici lutrije DRUŠTVA INVALIDA! Provjerite svoje listiće

POREČ: Građani prikupili 7,5 tona hrane i mnogo drugih potrepština za stradale od potresa