in

TAR – TZ organizirao prvi tečaj za kušače djevičanskog maslinovog ulja

Foto TZ Tar-Vabriga

U prostorijama Zajednice Talijana “Giovanni Palma” u Taru još danas, 13. svibnja, odvija se tečaj fiziološke sposobnosti za kušače djevičanskih maslinovih ulja. Ovaj tečaj organizirala je Turistička zajednica Tar-Vabriga u suradnji s Općinom i njenim trgovačkim društvom Momperlon, a vodi ga poznata talijanska udruga O.L.E.A. – Organizzazione Laboratorio Esperti Assaggiatori Pesaro. Tečaj je počeo 10. svibnja, a namijenjen je svima koji se bave maslinovim uljem. Cilj tečaja je da polaznici nauče osnovna svojstva i karakteristike maslinovog ulja, kako pravilno kušati i ocijeniti ulje te započnu putovanje brušenja vještine kvalificiranih ocjenjivača maslinovog ulja, što uključuje sposobnost prepoznavanja različitih okusa, mirisa i tekstura maslinovog ulja.

Foto TZ Tar-Vabriga
Foto TZ Tar-Vabriga

Tijekom tečaja, polaznici su podvrgnuti brojnim testovima i vježbama koje će im pomoći da unaprijede svoje sposobnosti u procjeni kvalitete maslinovog ulja.

Direktorica TZ-a Sanja Žužić zadovoljna je odazivom od 20-ak polaznika na ovom prvom tečaju u nizu.

-Smatramo da je to smjer u kojem naši uljari trebaju ići, odnosno potrebno je konstantno se educirati i ulagati u sebe. Želja nam je da kroz dvije godine na našem području imamo ovlaštene kušače maslinovog ulja koji će biti evidentirani na Nacionalnoj listi profesionalnih kušača, rekla je Žužić.

Foto TZ Tar-Vabriga
Foto TZ Tar-Vabriga

Dodajmo da je za fizičke i pravne osobe koji žive ili imaju registriranu djelatnost u Općini Tar-Vabriga TZ osigurao 50 posto popusta na cijenu tečaja.

Spomenimo da se tečaj odvija u skladu s Uredbom Mi.P.A.A.F 18.6.2014., s prilogom Reg. (CEE) br. 2568/91 i s.m. i odredbama C.O.I. s potvrdom o sudjelovanju i fiziološkoj sposobnosti koja je prvi korak u ostvarivanju uvjeta za upis kušača na Nacionalnu listu kušača Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Foto TZ Tar-Vabriga
Foto TZ Tar-Vabriga
Foto TZ Tar-Vabriga
Foto TZ Tar-Vabriga

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Učenice na nacionalnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda”

Nina Gašparii i Dora Štetić na Svjetskom prvenstvu 2023.

Mlade porečke kuglačice Nina Gašparini i Dora Štetić brane boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu