in

TAR: Učenice na nacionalnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda”

Foto OŠ Tar-Vabriga

Već godinama OŠ Tar-Vabiga sudjeluje u natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”. Bili su jako uspješni za vrijeme pandemije kada je natjecanje bilo online, a i ove godine plasirali su se nacionalnu razinu. Učenice Chiara Mačinić 8.a, Maria Krizmanić 6.b i Lana Babić 6.b s knjižničarkom Lornom Velenik-Žufić sudjelovale su u završnici koja je održana je nedavno u Čakovcu. Ovogodišnja tema za osnovnoškolce bila je Volim London, a natjecanje je održano četrnaestu godinu zaredom. Cilj natjecanja je potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje, kao i kreativno stvaranje. Natjecanje se održava u dvije kategorije, a to su kviz znanja i kreativni uradak.

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

Tarske učenice natjecale su se ekipno u kvizu znanja.  Sudjelovalo je 36 ekipa sastavljenih od 109 učenika iz osnovnih i 19 ekipa sastavljenih od 57 učenika iz srednjih škola koji su prošli županijsku razinu natjecanja. Za sudjelovanje u kvizu znanja natjecatelji su pročitali sljedeća djela: “Sherlock Holmes: Grimizna istraga” Sir Arthura Conana Doylea, “Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva” Krunoslava Mikulana te “Zvijer iz Buckinghamske palače” Davida Walliamsa. U kategoriji kreativnog uratka sudjelovalo je 36 učenika s 43 mentora iz osnovnih škola i 7 uradaka iz srednjih škola. Ova kategorija podrazumijeva izradu i prezentiranje plakata, ali za sada OŠ Tar-Variga nije se natjecala u toj kategoriji.

Ovo natjecanje je preraslo nacionalnu razinu jer su prisustvovali i učenici iz Srbije, Mađarske i Slovenije. Otvaranje i završetak natjecanja odvijalo se u Srednjoj školi Čakovec, gdje je organizirana izložba, te predstavljanje kreativnih uradaka učenika osnovnih škola. Pismeni dio ispita za učenike osnovnih škola organiziran je u III. osnovnoj školi Čakovec. Za natjecatelje, njihove mentore i uzvanike organiziran je ručak, obilazak Grada Čakovca koji su pripremili i vodili učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, te književni susret s Krunoslavom Mikulanom i junakom njegovih romana, pekinezerom Princom.

-Naša ekipa nije osvojila značajan rezultat, ali važno je sudjelovati. Potaknuti ovim nezaboravnim iskustvom, s nestrpljenjem čekamo nove naslove u sljedećoj sezoni „Čitanja do zvijezda”, poručili su iz škole.

Foto - Privatni album obitelji Rossi

VIŽINADA: Vinarija Rossi domaćin ekskluzivnog događaja Legendary Moments by BMW

Foto TZ Tar-Vabriga

TAR – TZ organizirao prvi tečaj za kušače djevičanskog maslinovog ulja