in

Treba li Poreču električno vozilo za dostavu u starom gradu?

Porečko komunalno društvo Usluga prošle je godine prijavom na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila dobio 80.000 kuna za sufinanciranje nabave električnog vozila za potrebe dostave robe u pješačkim zonama.

Foto Usluga Poreč

Nakon provedenog javnog natječaja Usluga je nabavila električno dostavno vozilo marke Goupil, nosivosti 800 kilograma, s hidrauličnom utovarnom rampom, ukupne vrijednosti 309.000 kuna bez PDV-a. Vozilo je isporučeno u svibnju.

Zašto se Usluga odlučila na kupnju baš takvog vozila.

-Potreba za uslugom dostave robe u ovoj godini posebno se istaknula. Naime, novim gradskim odlukama reguliran je promet u pješačkim zonama, značajnije su postroženi i organizirani uvjeti i mogućnosti prometovanja. Stavljanjem u funkciju električnog vozila cilj je bio osigurati bržu i efikasniju dostavu kako za pravne osobe tako i za stanare tog područja, očuvati obnovljenu gradsku rivu, smanjiti prometne gužve, olakšati kretanje i osigurati veću sigurnost svih sudionika u prometu, objašnjava tehnička direktorica Usluge Angela Tolušić.

Nakon što je vozilo stiglo u svibnju, u srpnju je pokrenuta usluga dostave robe, a za prekrcajno mjesto odabrano je parkiralište u Ulici Karla Huguesa – kod Osnovne škole Poreč. S uređenjem dijela porečke rive stigla su i nova pravila ponašanja u tom dijelu starog grada, pa su mnogi ipak odlučili koristiti električno vozilo. Bilo je, k tome, potpuno besplatno.

No, ova je godina bila probna.

-Korisnici su dobro prihvatili ovu novu uslugu, a to potvrđuje 280 obavljenih usluga dostava. Ove godine usluga dostave bila je besplatna za sve korisnike dok će se iduće godine, nakon donošenja svih potrebnih odluka i cjenika, to naplaćivati, najavila je Tolušić.

FUNTANA mijenja Urbanističke planove područja Valkanela i Zelena laguna

Istarski Stožer: U utorak 46 novozaraženih od Covida