in

U Francuskoj održan susret bratimljenih gradova – Novigrada, La Reolea i Sacilea

Foto Grad Novigrad

Predstavnici Grada Novigrada, novigradskih osnovnih škola i DVD-a Neapolis predvođeni gradonačelnikom Anteom Milosem sudjelovali su od 13. do 16. listopada na susretu bratimljenih gradova u La Reoleu (Francuska).

Novigrad je naime bratimljen s gradovima La Reole (Francuska) i Sacile (Italija) od 2015. godine, a ovom se prigodom obilježila 20-ta godišnjica bratimljenja gradova La Reole i Sacile te su simbolično bratimljene i naše tri rijeke: Garonne, Livenza i Mirna.

Suradnja s ovim prijateljskim gradovima započela je još davne 2010. godine upravo na temu važnosti vode i to kroz partnerstvo na EU projektu WELCOME (VODA: Element koji povezuje gradove, prilike za zbližavanje Europe), a u sklopu programa Europa za građane.

Uslijedio je EU projekt REACTION, također financiran kroz Program Europa za građane, u sklopu kojeg su bratimljeni gradovi tijekom 2013. i 2014. godine sudjelovali na međunarodnim skupovima na teme važnih resursa za prevladavanje krize, a to su građani, javna uprava i EU.

Uspješna se suradnja nastavila kroz uključivanje naših škola, pa je tako realizirano i nekoliko razmjena učenika. Novigrad je 2016. godine ugostio 50 učenika i njihovih profesora iz La Reolea, a mladi Novigrađani posjetili su gradove La Reole i Bordeaux i družili se s njihovim francuskim prijateljima već iduće godine.

Bratimljeni su se gradovi zajednički uključili i u EU projekt ERASMUS + AdTrans – MEDES. Sudjelovanje Grada Novigrada – Cittanova i novigradskih osnovnih škola Rivarela i Talijanske OŠ u projektu, proizašlo je upravo kao rezultat uspješne višegodišnje suradnje bratimljenih gradova Novigrada, La Reolea i Sacilea.

Svrha nedavno okončanog projekta MEDES bila je razviti metodologiju koja se temelji na školskoj medijaciji kao inovativnoj strategiji za prevenciju preuranjenog napuštanja obrazovanja i rješavanje sve većeg broja različitih potreba koje postoje u školskim okvirima. U aktivnostima projekta sudjelovali su profesori, stručne službe i učenici škola uključenih u projekt.

U sklopu kulturne suradnje tijekom godina i zajedničkih susreta organizirano je nekoliko izložbi fotografija, slika i dječjih radova u La Reoleu, Sacileu i Novigradu, učenici iz Sacilea i La Reolea sudjelovali su na jubilarnom 30. izdanju Novigradskog proljeća, a ovu subotu, 22. listopada od 20 sati na daskama CMIK-a gostuje kazališna komedija na talijanskom jeziku, Molierov Građanin plemić / Il borghese gentiluomo, u izvođenju kazališta Piccolo teatro Città di Sacile, iz ovog s Novigradom zbratimljenog talijanskog grada. 

Kroz razmjenu iskustava i organizaciju zajedničkih pokaznih vježbi, prikupljanje i dopremanje humanitarne pomoći stradalima u potresima na Banovini 2021. godine, višegodišnju suradnju i prijateljstvo njeguju i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, civilne zaštite i Alpina bratimljenih gradova.

Izvor Grad Novigrad

Foto Grad Novigrad

Zdravi Novigrad: Održano predavanje na temu “Svjesno jedenje”

trgovina dućan unsplash

Iz trgovina se povlači jedna vrsta kobasica