in

U Novigradu upaljena prva adventska svijeća

Foto Grad Novigrad

Ove nedjelje u popodnevnim satima na trgiću pored Crkve Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela upaljena je prva svijeća na adventskom vijencu. Novigradski župnik, vlč. Maksimilijan Buždon, uz priču o simbolima adventskih svijeća i molitvu, blagoslovio je vijenac, a prvu svijeću nade i isčekivanja, simbolično je upalila djevojčica Nea Marlenne Pilat.

Na ovom tradicionalnom obredu, uz okupljene građane, prisustvovali su gradonačelnik Anteo Milos, zamjenica gradonačelnika iz redova talijanske manjine Viviana Fakin i predsjednica Gradskog vijeća Dijana Lipovac Matić.

Novigradski Veliki trg pored Župne Crkve Svetog Pelagija i svetog Maksima godinama je krasio adventski vijenac. No budući se na Velikom trgu trenutno nastavlja s radovima na komunalnoj infrastrukturi, djelatnici Neapolisa potrudili su se lijepo dekorirati novigradski adventski vijenac i trgić pored Crkve Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela. Prilaze gradu, kao i ulice i trgove s velikim trudom i pažnjom ukrašavaju vrijedni djelatnici Neapolisa.

Iduće nedjelje upalit će Novigrađan i drugu svijeću na adventskom vijencu. Podsjetimo se, svijeće na adventskom vijencu simboliziraju vrijeme Došašća i pripreme Isusovog dolaska četiri tjedna prije Božića, i svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prvu svijeću nazivaju postilica ili prorokova svijeća, te simbolizira nadu i iščekivanje. Drugu svijeću nazivaju pomirilica ili betlehemska svijeća i simbolizira mir. Treća svijeća je pastirska, slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju se pali uoči Božića, nazivaju svijećom anđela i donosi ljubav, saznajemo u Gradu Novigradu.

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Nova punionica za električna vozila kod sportske dvorane

Malonogometni turnir “4 kafića” u Vrsaru u čast Petru Šalji: Igraju mladi, manje mladi, ali i žene iz Segreta i Bišteke