in

U povijest otišla naplata KRČKOG MOSTA kojim je u 20 godina prošlo 27,2 milijuna vozila

Nepunih 40 godina nakon što je Krčki most otvoren, a dogodilo se to 19. srpnja 1980. godine, ukinuta je naplata prolaza koja je u posljednje vrijeme iznosila od 35 pa sve do 138 kuna. Proteklih nekoliko godina više političkih stranaka se angažiralo na tom pitanju, prvenstveno Unija Kvarnera i Primorsko – goranski savez, a HDZ-ov ministar Oleg Butković nedavno je napokon potpisao takvu odluku koja se od prve minute ponedjeljka napokon provela u djelo. Ne treba zaboraviti ni doprinos bajkera koji su svojim prosvjednim plaćanjem u lipama na problem naplate mostarine privukli pažnju cijele države, piše Fiuman.hr.

Mostarina je tako i na Krčkom mostu otišla u povijest, a tom se prilikom okupio veći broj građana koji su odlučili taj značajni trenutak proslaviti uz pravu malu feštu, a nisu izostali čak ni glazbenici.

Iz Ministarstva prometa izvijestili su da će naplatne kućice do daljnjega će ostati, ali da će rampe biti podignute i promet će se odvijati bez zaustavljanja.

Vozila u smjeru Krka prometnom regulacijom usmjeravat će se u dvije prometne staze, dok će vozila u smjeru kopna prometovati kao i do sada odnosno jednom prometnom trakom, stoji u priopćenju. Horizontalna i vertikalna signalizacija biti će prilagođena i informirat će korisnike o novom režimu besplatnog korištenja Krčkog mosta, stoji u priopćenju.

Također, vozači se pozivaju da se, zbog što boljeg vođenja prometa i sigurnosti korisnika, pridržavaju ograničenja i prate prometnu signalizaciju, kao i poruke na info-displejima.

Duljina mosta s prilazima je 1430 metara. Ono čime se most isticao jest betonski luk od kopna do otočića Sveti Marko, duljine 390 metara, čime je u vrijeme izgradnje postao najveći takav most na svijetu. Za 85 m luk je nadmašio dotada najveći na mostu u Sydneyju. No 1995. godine nadmašio ga je most Wanxian preko rijeke Jangce u Kini čiji luk iznosi 420 metara. Međutim, veliki luk je još uvijek najdulji armirano-betonski luk na svijetu.

U prvih 20 godina mostom je prešlo 27,2 milijuna vozila.

Ljeti mostom u jednom danu prijeđe do 28.000 vozila.

17. siječnja 1987. godine u 19:25 sati na mostu je zabilježen udar bure od 220 km/h, objavio je portal Fiuman.hr.

U most su ugrađene i cijevi Jadranskog naftovoda koji započinje u obližnjem Omišaljskom terminalu, te vodovodne cijevi kojima se opskrbljuje industrija na području općine Omišalj. 2008. godine dograđene su još dvije cijevi za vodu, jedna za pitku vodu iz riječkog vodovodnog sustava, a zbog povećanih potreba za vodom na otoku naročito u ljetnim mjesecima, i druga za industrijska postrojenja INA-e koja uzima tehničku vodu iz Tribaljskog jezera u Vinodolu, navodi Wikipedia.

POREČ/VRSAR: Otvoreni upisi u prve razrede glazbenog i plesnog obrazovanja Umjetničke škole

FUNTANA: Likovna kolonija iznjedrila brojne male umjetnike