in

ZA SLUČAJ VELIKE NESREĆE: U Umagu održana zajednička vježba svih hitnih službi uz pomoć helikoptera

Foto Vatrogasci Umag

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije održana je u petak taktička vježba „HEMS 2019“, kojom je po šesnaesti put u zadnjih osam godina provjerena organizacija rada i zbrinjavanje ozlijeđenih u velikim nesrećama.

Vježba je održana u Umagu, u Osnovnoj Školi Marije i Line, s početkom u 07:55 sati, gdje je simuliran požar u Osnovnoj školi s evakuacijom učenika. U nešto više od dva sata zbrinuto je više od pedeset učenika.

Za izvanredne situacije u kojima broj ozlijeđenih nadmašuje mogućnosti postojećih resursa predviđen je rad u izvanrednim okolnostima, standardno operativnim postupkom Zavoda, koji se razlikuje od svakodnevnog načina rada.

Ovakve taktičke vježbe, kada djelatnici ne znaju vrijeme, niti scenarij vježbe, imaju za cilj provjeriti poznavanje standardno operativnog postupka u zbrinjavanju ozljeđenih u velikim nesrećama, komunikaciju i koordinaciju svih službi ZHMIŽ, kvalitetu medicinskog zbrinjavanja ozlijeđenih, komunikaciju i koordinaciju s drugim žurnim službama, vatrogascima i policijom.

U ovoj vježbi djelatnici škole provjerili su protokol evakuacije škole u izvanrednim okolnostima.

Crveni križ Bujštine aktivirao je i provjerio svoj protokol traženja nestalih osoba.

Osobitost vježbe je aktivacija helikopterske hitne medicinske službe – HEMS.

Susretljivošću kolega HEMS iz Italije iz tvrtke EliFriulia Helicopter Center iz mjesta Ronchi Dei Legionari demonstrirano je slijetanje i prijevoz dva pacijenata hitnom helikopterskom medicinskom službom, koja nažalost nije ustojena u Hrvatskoj, a može spasiti više života i u ovakvim situacijama.

U Hrvatskoj se hitni helikopterski prijevoz obavlja vojnim helikopterima, koji za svoj rad trebaju imati značajne infrastrukturne uvjete za razliku od HEMS službe.

Spašavanje života u izvanrednim okolnostima je poseban stres i izazov za sve djelatnike žurnih službi. Vježba „HEMS 2019“ pokazala je da, zahvaljujući uigranosti i koordinaciji svih žurnih službi u Istarskoj županiji, odgovor na potencijalno veliki broj ozlijeđenih je na zavidnoj razini, a upravo ovakvim vježbama se podiže razina sigurnosti, te time i kvaliteta života u Istri, priopćeno je iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Humanitarna akcija policije ”Budi nekom djetetu Sv. Nikola” razveselila mališane bez skrbi i s poteškoćama u razvoju u cijeloj Istri

Prijem za Paola Palminterija, Generalnog konzula Italije u Rijeci na odlasku