in

Uspješan MARČANSKI VREMEPLOV uz Istra Inspirit u čast Svjetskom danu turizma

Foto Manuel Paljuh - Marčanski vemeplov

U subotu, 2. listopada, Turistička zajednica Općine Marčana u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom sudjelovala je u obilježavanju Svjetskog dana turizma u Istri Istarske županije pod temom Turizam za uključiv razvoj, interpretativnom šetnjom Mutvoranom.

Marčanski vremeplov – Foto TZ Marčana

Vodič Indra koji je došao iz eneolitika, marčanskim je vremeplovom odveo publiku u doba Histra, Rimljana, Grka, čak i Turaka koji su prodirali u Istru u 16. stoljeću pa sve do 2. svjetskog rata.

istra inspirit marčanski vremeplov mutvoran tz marčana
Marčanski vremeplov u mutvoranu

Histri su plemenski narod koji se u 2. stoljeću pr.Kr. naselio u Istri, a za vrijeme vladara Epulona vodile su se borbe s Rimljanima koji su htjeli zavladati ovim područjem. Kada je Indra publiku odveo među Histre, Epulon je pozvao svoju kćer da ga počasti pivom, koje ona nije voljela, pa mu je donijela „prošvercano rimsko“ vino…

Sljedeća su postaja bili Rimljani koji su u istri vladali više od 5 stoljeća – do pada Zapadnog rimskog carstva. Imućna rimska obitelj koja je nabasala na Indru, odmah ga je zamislila kao roba koji će udovoljavati njihovim hirovima. Naš vodič pračovjek nije prepoznao značenje riječi: rob.

Potom su sudionici upoznali Grke koji su u vidjevši Indrin „grčki nos“ zaključili da je on njihov rođak s Krete. Uz nekoliko razmirica te pjesmu i ples, šetnja prekrasnim Mutvoranom se nastavlja pa sve pomalo dolazimo do prodora Turaka na istarski poluotok. Duhovito osmišljen dijalog oca i kćeri koji imitira turske sapunice 21. stoljeća dodatno zbunjuje Indru kojeg čude „moderni običaji“.

Izvedba Istra Inspirita je u 45 minuta na duhovit način prikazala povijest ovog kraja, ali i uveselila bezvremenski Mutvoran.

Drago nam je da smo u suradnji UO za turizam IŽ i IRTE organizirali ovu interpretativnu šetnju koja je posjetiteljima na humorističan način predstavila djelić povijesti. A obzirom na bogatu povijest, zanimljivu arhitekturu i lokaciju, Mutvoran kao ambijent je izrazito zahvalan.  
Mutvoran je jedan od bisera malih srednjovjekovnih gradića u ovom dijelu Istre. Iz bogate povijesti ovog gradića najviše se spominje da je mutvoranska utvrda, čiji se ostaci naziru na samom ulazu u gradić, za rimske i kasnije bizantske vlasti štitila pristup nedalekoj luci Budavi. Kao spomen tom prošlom vremenu u središtu Mutvorana svjedoči bivša župna romanička crkva Svete Marije Magdalene, koja se spominje još davne 490. godine. U njoj je iznimno bogati inventar. Glavni renesansni oltar izrađen je od drva, što je u Istri prava rijetkost.

Turistička zajednica Općine Marčana i Općina Marčana nastoje njegovati bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu, uključiti sve dionike u razvoj turizma i produljivanje sezone te pratiti trendove, naglasila je direktorica TZ-a Jelena Latin.

Foto Manuel Paljuh

Aladrović o odbijanju testiranja: I otkaz je jedna od opcija ako se neodgovorno ponašanje ponavlja

Vijećnici Funtana u novom sazivu nakon izbora 2021

FUNTANA: Iduća sjednica Vijeća u novim prostorima zbog početka obnove stare škole