in

Vespa, simbol mladosti, slavi 75. rođendan

Photo by zero take from Pexels

Još otkako je Audrey Hepburn godine 1953. upravljala vespom u “Prazniku u Rimu” talijanski skuter simbol je mladosti i stila. Mnogi su joj Talijani i dalje duboko privrženi, premda je napunila 75 godina.

Rimske pustolovine Audrey Hepburn i Gregoryja Pecka u “Prazniku u Rimu” proslavile su vespu 50-ih godina prošlog stoljeća, ali njezina povijest počinje 23. travnja 1946, kad je registriran prvi patent za njezinu proizvodnju.

Legenda kaže da joj je ime, koje na talijanskom znači ‘osa’, dao Enrico Piaggio, osnivač istoimene tvornice, jer je zvuk njezina motora podsjećao na zujanje. Sedamdeset i pet godina i 19 milijuna proizvedenih komada kasnije vespa nije izgubila ništa od svojeg šarma.

“19 milijuna djevojaka i mladića, generacije su sanjale i vespom dobile svoju slobodu”, navodi se u izjavi tvornice Piaggo u povodu vespina 75. rođendana.

Od početka, 1946. godine, vespe se proizvode u sjedištu tvornice Piaggo u Pontederi u Toskani. Tek su zadnjih godina otvorena i dva inozemna pogona, u Indiji i u Vijetnamu, piše N1.

Inspektori u pojačanom nadzoru: Javite se ako primijetite ovo na jagodama

SANJA ŽUŽIĆ, nova direktorica TZ-a: Dat ću sve od sebe da Tar i Vabriga postanu prepoznatljiva destinacija koju treba posjetiti, osjetiti i doživjeti