in

SANJA ŽUŽIĆ, nova direktorica TZ-a: Dat ću sve od sebe da Tar i Vabriga postanu prepoznatljiva destinacija koju treba posjetiti, osjetiti i doživjeti

Sanja Žužić - Foto Robert Marić

Od 1. travnja na čelu Turističke zajednice općine Tar-Vabriga je Sanja Žužić, Tarčanka koja je na tom mjestu zamijenila dugogodišnjeg direktora Denisa Žužića, koji je otišao u mirovinu. Sanja Žužić rođena je Tarčanka, a na mjesto direktorice TZ-a došla je iz privatnog butik kampa Santa Marina u Vabrigi, gdje je također bila direktorica.

Sanja Žužić – Foto Robert Marić

Zamolili smo je da se predstavi i ispriča o svojim dosadašnjim radnim iskustvima.

Rođena sam „Torežanka“, završila sam osnovnu školu u Taru, jezičnu gimnaziju u Poreču, filozofski fakultet u Rijeci (smjer germanistika i kroatistika), te sam se nakon studija vratila u svoj rodni Tar i udala se za „Torežana“. Zaljubljena sam u svoje rodno mjesto i mislim da je najljepše na svijetu! Nakon niza sezonskih poslova u turizmu koje sam obavljala za vrijeme studija i nakon toga (od konobarenja, rada u dućanu, recepciji, rada kao pratitelj i vodič pa sve do  rada u turističkoj agenciji), zapošljavam se u banci gdje stječem iskustvo u bankarskom poslovanju, ali me ljubav prema stranim jezicima i ljudima vraća u turizam. Stoga se 2012. zapošljavam u Laguni Novigrad (Aminess Hoteli i Kampovi) gdje stječem neprocjenjivo radno iskustvo koje mi je uvelike pomoglo u daljnjoj karijeri.

Nakon toga prelazim u tvrtku Đusto jer mi se pružila prilika zajedno s vlasnicima  „postaviti na noge“ prvi kamp s pet zvjezdica u Istri – Boutique Camping Santa Marina, što je za mene osobno bio veliki izazov, a i čast budući da kamp posluje na području moje općine.

Na mjesto direktorice TZ-a došla sam puna volje i entuzijazma. Nadam se da ću ispuniti sva očekivanja, a ja mogu reći da ću se maksimalno angažirati i dati sve od sebe da Tar i Vabriga postanu prepoznatljiva destinacija koju treba posjetiti, osjetiti i doživjeti.

Lanterna – Foto TZ Tar

Koje su vaše zamisli za iduće četverogodišnje razdoblje u radu TZ-a?

Prije svega, u skladu s novim modelom funkcioniranja turističkih zajednica kao destinacijskih menadžment organizacija (DMO-a), koji uskoro stupa na snagu, cilj nam je da TZ preuzme aktivnu ulogu središnjeg tijela za upravljanje destinacijom Tar-Vabriga.

Destinacijsko upravljanje podrazumijeva razvoj i implementaciju kohezijske politike destinacije, odnosno aktivne suradnje, promocije zajedničkih ciljeva i sinergijsko djelovanje svih dionika u destinaciji, konzistentan upravljački sustav, efikasno donošenje i provođenje odluka. Takvo upravljanje nužno uključuje zadatke usmjerene na potražnju (analizu tržišta, promotivne aktivnosti, informacije, distribuciju) i ponudu (planiranje, razvoj proizvoda i doživljaja, izgradnja konkurentnosti, standardi i oznake kvalitete, razvoj ljudskih resursa).

U tom smislu u narednom razdoblju treba prije svega osigurati sve pretpostavke – administrativne, organizacijske, materijalne i druge – za preuzimanje takve funkcije, te ćemo prvenstveno biti fokusirani na tome.

Koje manifestacije, događanja i aktivnosti planirate zadržati, što promijeniti i nadograditi?

Sukladno našem planu nastavit će se s potporom postojećih manifestacija uz svojevrstan „remake“. No, pokrenut će se i niz novih manifestacija u pred i posezoni, čim nam to epidemiološka situacija bude omogućavala. Organizirat ćemo niz novih, ali i financijski podržati sve one manifestacije i projekte koji mogu obogatiti i diversificirati turističku ponudu Tara i Vabrige.

Osim toga, radimo na poboljšanju i doradi naše web stranica. K tome, cilj nam je provoditi aktivnosti za razvoj digitalnog marketinga. Nastavit ćemo s aktivnostima video i foto produkcije i jačanja turističkih proizvoda, naročito u segmentu gastronomije, sporta i outdoor aktivnosti, kako smo programom rada za ovu godinu i planirali.

Panorama Tara

Osvrnite se na smještajne kapacitete i njihovu popunjenost, ali i na posljednjih godinu dana života u pandemiji.

Što se popunjenosti i ostvarenih noćenja u zadnjim godinama tiče,  s ponosom možemo reći da smo u posljednjih deset godina zabilježili prosječan godišnji porast u broju noćenja od oko 5%. Dakle, s 1.426.127 noćenja u 2010. godini ostvarili smo rekordnih 1.973.000 noćenja u 2019.

Sve to rezultat je značajnih ulaganja hotelske kuće Valamar Riviere u smještajne kapacitete a pogotovo u kampu Lanterna Premium Camping Resortu, zatim podizanja kategorije smještajnih objekata privatnih iznajmljivača, početak poslovanja prvog 5* kampa u Istri – Boutique Campinga Santa Marina, te znatnih investicija u poboljšanje uvjeta boravka u destinaciji –  od plaža, biciklističkih i pješačkih staza do infrastrukturnih ulaganja koja zajedno provode Općina Tar- Vabriga i komunalno poduzeće Momperlon u suradnji s TZ-om.

Lani se zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 dogodio velik pad u turističkom prometu. Prema podacima iz e-Visitora do kraja 2020. godine našu općinu posjetilo je 90.000 turista koji su ostvarili 804.000 noćenja. Uspoređujući to s rezultatima iz2019., ostvareno je 40% noćenja. Ostvareni rezultati su ipak bolji od početnih predviđanja u prvoj polovici godine kada se planiralo ostvarenje od 25 do 30% noćenja iz 2019.

Koja su Vaša očekivanja za ovu sezonu s obzirom na trenutnu situaciju?

Iskustvo prošlogodišnje turističke sezone pokazalo je da su stabilna i sigurna epidemiološka situacija, duga tradicija u turizmu, kvalitetna turistička ponuda kao i blizina naših glavnih emitivnih tržišta naše glavne prednosti.

Interesa za dolazak zaista ima. Najave za glavnu sezonu su dobre, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i pravilima za prelazak granica pojedinih zemalja, kao i pravilima za povratak u matične zemlje.

I u budućem razdoblju naglasak svakako treba biti stavljen na odgovorno ponašanje cijele zajednice, pridržavanje propisanih mjera kao i postizanje higijenskih standarada, budući da će percepcija sigurnosti, zasigurno i iduće godine, biti osnovni motiv dolaska u destinaciju, a visoka zdravstvena sigurnost gostiju naš prioritet.

Vespa, simbol mladosti, slavi 75. rođendan

NIJE ZA MLAĐE OD 15: U Poreč stiže “Moje istrijansko korona vjenčanje”