in

Vrijedna arheološka otkrića u Poreču – Prvi put pronađena RIVA iz venecijanskog doba i kameni blokovi antičke luke

Voditeljica istraživanja

Prvi je put Poreču pronađena riva i(li) mol iz rimskog razdoblja, iz 1. ili 2. stoljeća, i to na nešto više od dva metra ispod sadašnje rive. Jedan je to od vrijednih arheoloških otkrića Zavičajnog muzeja Poreštine koji je zadužen za arheološka istraživanja rive čiju je obnovu pokrenuo nedavno Grad Poreč, na potezu od carinskog gata do bivše terase gradske kavane.

Voditeljica arheološkog nadzora je arheologinja Klaudia Bartolić Sirotić, a uz nju su djelatnici Zavičajnog muzeja, povjesničari Gaetano Benčić i Davor Munda.

-Arheološki najznačajniji nalazi su blokovi iz rimskog doba, ostali in situ i koji bi morali pripadati nekoj antičkoj infrastrukturi vezanoj za mol ili luku. Ali treba još istražiti o čemu je riječ. Ti se ostaci nalaze 2,20 metara ispod današnje hodne površine, a važni su, jer se prvi put sa sigurnošću dokumentira lučka antička infrastruktura grada in situ, pojasnio nam je Benčić.   

K tome, nađen je mlinski kamen koji je vjerojatno služio za meljavu žitarice.

-Bitno je da je pronađen ugao temelja lože podestatove palače, izgrađene negdje krajem 13. do 15. stoljeća.  Loža je stajala iznad gradskih vrata. Taj ulaz se dobro vidi u grafici Poreča iz 1775. godine. Tako da se može reći da je pronađen ugao gradskih vrata okrenutih prema moru (porta de mar).  

Pronašlo se i dosta materijala iz antičkog razdoblja: kameni blokovi (bez dekoracija) i gore spomenuti mlinski kamen. Ne znamo točno kad su tamo bačeni, ali svakako prije 13. stoljeća, možda i u kasnoj antici, veli Benčić.

Dodao je da je još dobro sačuvano popločenje rive iz venecijanskog razdoblja koja je morala biti u funkciji do 18. stoljeća a oblikovana je s malim kamenim blokovima negdje početkom 16. stoljeća.

Inače, na tom dijelu rive, kako Porečani to zovu „kod Kompasa“, u mletačkom razdoblju, od 1267. do 1797. godine, nalazila se palača venecijanskog podeštata, a uz nju strateška gradska vrata koja su povezivala grad s lukom. Palača je podignuta 1270. godine, a kasnije je uz nju nadograđen manji toranj na čijem je vrhu podignuta lijepa loža. Vrata prema luci otvorena su upravo u podnožju tog tornja.

No, istraživanja nisu dovršena, pa je vrlo moguće da će nova otkrića ugledati svjetlo dana vrlo uskoro.

Nakon što se riva obnovi nalazište će biti pokriveno. U muzeju razmišljaju o načinu kako će sve to obilježiti, no vjerojatno se staklo iznad toga neće postaviti. Naime, bilo bi jako skupo i zahtjevno, a ispod bi voda uvijek prodirala, naglasio je Benčić. Vjerojatnije je da će se na novom parteru postaviti crteži koji će ukazivati na ono što se nalazi na dva metra ispod. No, o tom potom, ima još vremena za donošenje odluke.

Kod Rovinja poginuo motociklist

HIŽICA PUNA PRIČA u Fuškulinu – projekt DND-a, Gradske knjižnice Poreč i Mjesnog odbora koji će djecu učiti o zavičajnim temama