in

HIŽICA PUNA PRIČA u Fuškulinu – projekt DND-a, Gradske knjižnice Poreč i Mjesnog odbora koji će djecu učiti o zavičajnim temama

Foto Tanja Kocijančić
Ovakvu će kućicu dobiti i MO Fuškulin

Društvo „Naša djeca” Poreč i Gradska knjižnica Poreč kao projektni partneri te Mjesni odbor Fuškulin kao mjesto odvijanja projekta predstavili su danas u Maloj vijećnici Grada Poreča „Hižicu punu priča” – projekt koji je financijski podržala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva sredstvima iz Fonda istarskih gradova i općina u visini od skoro 19 tisuća kuna.

U ime partnera na presici su detaljnije govorili Sniježana Matejčić iz DND-a, ravnateljica Knjižnice Irides Zović, predsjednik MO-a Fuškulin Andrea Crevato i gradonačelnik Loris Peršurić koji je istaknuo da mali projekti u zajednici poput ovog doprinose obogaćivanju grada, kako bi svaki njegov dio bio živ i aktivan.

Kako je naglašeno na predstavljanju, ideja koju su projektni partneri imali na umu prilikom pripreme projekta jest približiti programe DND-a i Knjižnice djeci koja žive u vanjskim, rubnim mjesnim odborima, ali i pokušati ostaviti u ovom Mjesnom odboru nešto što će djecu i ljude trajnije interesno povezivati.

Prvo druženje, najavila je Matejčić, zakazano je za 30. siječnja od 18 do 19.30 sati u prostorima MO-a, kada će prva tema biti kažuni. Ta će se druženja od siječnja do svibnja odvijati zadnjeg četvrtka u mjesecu, a uvijek će teme biti zavičajne. Zadnji, lipanjski susret bit će u subotu prijepodne.

S djecom će raditi knjižničarka Dubravka Stevanović i to na način da za svaku temu koja je dogovorena kroz projekt pronađe prigodnu priču koju će djeci pročitati, a potom će im u goste doći neki sumještanin ili stručnjak iz okolice koji će djeci približiti nekoliko zavičajnih tema. Potom će djeca crtati, slikati ili izrađivati u nekoj drugoj tehnici predmet vezan za temu. Sve će to završiti izložbom dječjih radova u prostoru mjesnog odbora koja će iz susreta u susret rasti.

Na prvom susretu 30. siječnja Stevanović će djeci čitati proču „Sretna kuća“ koja govori o kućici za knjige, a arhitekt Branko Orbanić pričat će o kažunima i zašto su važni, nakon čega će djeca kreativno stvarati.

Osim rada s djecom, kroz projekt će biti izrađena kućica za knjige, po uzoru na one koje već postoje po Poreču i okolici, kao dio svjetskog projekta Little Free Library.  Prvi fond knjiga za kućicu osigurat će porečka knjižnica, a potom će mještani sami donositi knjige i posuđivati one koje su drugi donijeli. Kućica za knjige bit će postavljena uz MO Fuškulin, a oslikat će je djeca na jednoj od radionica s profesoricom likovnog odgoja Marinom Dželalijom Jakominić.

Teme koje će se s djecom obrađivati su istarska narodna glazba, tipična lokalna jela za vrijeme Uskrsa, starinske dječje igre, ubiranje samoniklog bilja i drugo.

Na presici je istaknuto i to da će tijekom projekta biti izrađeni označivači stranica (bookmarks). Gradska knjižnica osigurat će slikovnice iz kojih će izvoditeljica djeci čitati priče i prvi fond knjiga za kućicu.

MO Fuškulin osigurat će prostor za rad i s volonterima postaviti kućicu za knjige u javni prostor.

-Radit ćemo s 10 do 15 djece, u dobi od 5 do 12 godina, a nadamo se da će projekt nadahnuti odrasle u MO-u Fuškulin na organiziranje aktivnosti za djecu i odrasle u tom lijepom prostoru kojeg imaju na raspolaganju, naglasila je Matejčić u ime DND-a.

Djeca s područja MO Fuškulina, odnosno njihovi ih roditelji mogu prijaviti na radionice na telefon 091/1133334 ili na 052/647434 ili pak na mejl dnd.porec1996@gmail.com.

U ime MO Fuškulin izrazito zadovoljstvo istaknuo je Crevato, rekavši da će iz ove suradnje svi izaći bogatiji, te se nadaju da će ovaj projekt poslužiti kao poticaj drugim mjesnim odborima na udruživanje s organizacijama civilnog društva i gradskim ustanovama.

Ravnateljica Zović navela je da je 2013. kroz projekt „Knjiga pri ruci“ započelo širenje osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta kako bi se obuhvatila šira zajednica u kojima nema knjižničarske službe te na taj način omogućila svim građanima Poreštine dostupnost knjižne građe.

-U ovom nastojanju sazrela je potreba o osnivanju knjižničnih stacionara kao mjesta posudbe, posebno za starije i nemoćne sugrađane i djecu koji nisu u mogućnosti posjetiti matični odjel na Maraforu. Pa su u periodu od 2013. do 2015. godine otvorena 4 stacionara: Červar Porat, Nova Vas, Varvari i Baderna. Nakon toga krenuli smo s kućicama za knjige kao dio međunarodnog projekta Little Free Library. “, Prva je postavljena u Poreču, a potom i u Vižinadi, Funtani i Vrsaru.

Sve su to mali koraci koji zajedništvom i međusobnom suradnjom vode do ostvarenje vizije grada Poreča kao grada knjige.

Stoga nas veseli ova suradnja s DND-om Poreč i Mjesnim odborom Fuškulin i uistinu smo ponosni da smo zajedničkim zalaganjem uspjeli pronaći način da i Fuškulin prigrli čitanje i druženje oko knjige i s knjigom. Vjerujem da je ovaj projekt samo početak korisnog, edukativnog i kreativnog provođenja slobodnog vremena, kako djece, tako i svih zainteresiranih odraslih, a kućica za knjige, kao njegov rezultat, neka mještanima Fuškulina bude trajni zalog da će svaki naslov koji se u njoj ostavi, pronađe put do novih čitatelja, naglasila je Zović.

Vrijedna arheološka otkrića u Poreču – Prvi put pronađena RIVA iz venecijanskog doba i kameni blokovi antičke luke

POREČ: Rekordno međunarodno 7. izdanje utrke XC ST. BECICH s čak 122 biciklista, tri utrke i velikim brojem djece