in

VRSAR: Arheolozi nastavljaju s radom na gradini Mukaba u sklopu projekta ArchaeoCulToura

Sredinom ovog mjeseca počela je proljetna kampanja istraživanja u sklopu projekta ArchaeoCulToura ali ovog puta na drugom lokalitetu. Arheološka istraživanja provode se na brončanobodnom lokalitetu Mukabi. U prijašnjim istraživanjima pronađena je velika količina keramike i kosti raznih životinja.

Pitali smo voditelja istraživanja prof. dr. sc. Roberta Matijašića više detalja o proljetnom dijelu ovog projekta.

Pogled s Mukabe

Projekt ArchaeoCulTour (Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar), kojemu je cilj istražiti arheološku baštinu Općine Vrsar i osmisliti načine njezina korištenja u turističke svrhe i podizanje razine svijesti o baštini kod mjesnog stanovništva, financiraju Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), Općina Vrsar, Turistička zajednica Vrsar i Maistra d.d. Rovinj, a ljudstvom i logistikom pomaže vrsarsko komunalno poduzeće Montraker.
Projekt provodi Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, voditelj je prof. dr. sc. Robert Matijašić.
Projekt je započeo u siječnju 2018., a završava u srpnju ove godine. Ukupni budžet projekta u tri godine je 3.000.000 kuna.
Istraživanje obuhvaća kako arheološku baštinu (iskopavanje, rekognosciranje, sondiranje), tako i anketiranje različitih skupina dionika (mjesno stanovništvo, turistički djelatnici, turisti) o baštini, njihovim potrebama u funkciji kulturnog turizma i njihovim saznanjima i očekivanjima.

Tijekom tri godine radilo se na lokalitetu Monte Ricco kraj Vrsara (rimska cisterna, rimska vila, prapovijesna gradina), na gradini Glavica kraj Kloštra, na ostacima rimske centurijacije (rimske katastarske podjele zemljišta), na prapovijesnom tumulu kod Kloštra te na još dvije gradine kraj Vrsara. Pregledan je veliki dio područja općine fizičkim obilaskom i koristeći suvremene tehnike daljinskog istraživanja (LiDAR)
i kartografiju, te je evidentiran niz mogućih lokaliteta i onih koji imaju potencijala za istraživanja u budućnosti. Važan dio istraživačkog projekta čini i rad u vrsarskom podmorju, gdje je u protekle tri godine istražen veliki dio priobalja općine, otkriven je niz novih nalazišta, uz pomoć i lokalnih ronilaca Ronilačkog kluba Ugor.

-Od 14. travnja arheolozi pulskog Sveučilišta istražuju dvije lokacije kraj Vrsara, ostatke antičke rustične vile i gomilu na prapovijesnoj gradini, uz pomoć dvadesetak studenata arheologije koji se izmjenjuju tjedno ili dvotjedno. Studenti, ne samo pulskog Sveučilišta, nego i zagrebačkog, predano pomažu istraživanje i time stječu važno iskustvo u terenskom radu koji čini okosnicu arheološkog rada. Na pulskom studiju arheologije upisano je ove akademske godine tridesetak studenata, više
od polovice ih je na pulski studij došlo iz sjeverne Hrvatske i Slavonije, a ima ih i iz okolica Zagreba i Dalmacije, te Rijeke.

Sažetak rezultata rada arheologa i studenata u Vrsaru moći će se definirati nakon završetka istraživanja, sredinom svibnja, rekao nam je prof. dr. sc. Matijašić.

Foto Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika

Od 1. svibnja niže boravišne pristojbe

POREČ: Akcija darivanja krvi u srijedu