in

VRSAR: Franko i Đurđa s „Casabiancom“ oduševili i publiku nasmijali do suza

Casabianca - Foto TZ Vrsar/Saša Halambek

Kao što je bilo i za očekivati, hit predstava Casabianca, održana sinoć u punoj sportskoj dvorani Saline u Vrsaru, izazvala je velik interes publike. Ulaznice su bile rasprodane dva dana prije predstave, a bilo ih je više od 500. Dobro su odlučili organizatori – komunalno poduzeće Montraker uz podršku Općine i Turističke zajednice Vrsar, pozvati upravo njih, jer su priuštili publici više od dva sata odlične zabave i smijeha do suza.

Casabianca - Foto TZ Vrsar/Saša Halambek
Casabianca – Foto TZ Vrsar/Saša Halambek

Casabianca je kazališna predstava koju su napisali i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, dobro poznat voditeljski dvojac s malih ekrana i raznih pozornica. Dvojac se njome prvi put okušao u u pisanju i stvaranju predstave, a Ireni je to bio glumački debi. Kako su rekli, bila im je to sinoć čak 115. izvedba, a osim po Istri i Kvarneru gdje ih najbolje razumijemo, uspješno nastupaju i u drugim dijelovima Hrvatske. I svugdje pune dvorane i dobivaju ovacije.

Casabianca - Foto TZ Vrsar/Saša Halambek
Casabianca – Foto TZ Vrsar/Saša Halambek

Naime, riječ je o komediji na čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film „Casablanca” i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam pa kapitalizam. Partija pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema.

Nisu ih došli pogledati jučer samo Vrsarani, nego i mnogi drugi s cijele Poreštine, pa i šire. Mjesta u dvorani počeli su zauzimati sat vremena prije početka. Glumci-voditelji izmamili su osmijehe time što su u priču ubacili poznata imena i mjesta s našeg područja poput Vrsara, Koversade, Funtane, Kukci, Poreča, Žbandaja… Priča je počela kada su se upoznali u autobusu kojim je Đurđa išla prvi dan na posao u nekadašnju vrsarsku turističku tvrtku Anitu, a Franko je molbu dao za tvornicu Neon, također bivšu ovdašnju tvrtku. I tako je priča krenula i nije stala više od dva sata tijekom kojih nisu samo jednom izazvali smijeh do suza.

Casabianca - Foto TZ Vrsar/Saša Halambek
Casabianca – Foto TZ Vrsar/Saša Halambek

Dodajmo da su se organizatori dobro pripremili da ne bude prevelikih gužvi – osigurali su dva obližnja velika parkirališta kod dvorane potpuno besplatno, tako da je bilo sasvim dovoljno mjesta za svih.

Casabianca - Foto TZ Vrsar/Saša Halambek
Casabianca – Foto TZ Vrsar/Saša Halambek

Život je takav kakav je i bolji je uz malo smijeha. Zato ćemo za kraj citirati Franka: „Život se more opisat z tri besedi. Vavek neki k…..”.

Foto TZ Vrsar/Saša Halambek

Nina Gašparii i Dora Štetić na Svjetskom prvenstvu 2023.

Mlade porečke kuglačice Nina Gašparini i Dora Štetić brane boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić gradska uprava gradska palača

Grad Novigrad traži glasnogovornika