in

VRSAR: Pomognite identificirati šporkulje koje nepropisno odlažu otpad – Umjesto počinitelja troškove uklanjanja plaćaju svi građani

Ilustracija

Općina Vrsar poziva građane da pomognu oko identifikacije osoba koje bi mogle imati saznanja o počiniteljima koji su u proteklom mjesecu ostavljali otpad van spremnika, čime su počinili prekršaj prema Odluci o komunalnom redu.

Općina Vrsar objavila je na svojim stranicama poziv građanima i fotografije nadzornih kamera, jer se oko kontejnera nepropisno odlaže neprimjereni otpad.

Njihovu obavijest prenosimo u cijelosti:

„Od 1. lipnja2019. godine Usluga Poreč implementirala je novi sustav gospodarenja otpadom. Time je osiguran individualni pristup javnoj usluzi koji zahtijeva postavljanje spremnika unutar svog posjeda ili korištenje magnetske kartice za polu-ugrađene spremnike, Usluga Poreč d.o.o. dostavila je  Plan primopredaje komunalnog otpada po pojedinim naseljima, temeljem kojeg se otpad iz svih naselja na području Općine Vrsar odvozi petkom – miješani komunalni otpad svakog petka, a ostale frakcije komunalnog otpada petkom po dostavljenom rasporedu.

Zeleni otpad (ostaci nakon orezivanja živica, palmi, ukrasnog bilja…) odlaže se u za to namijenjene vreće koje se podižu u prostorijama Općine Vrsar. Napunjene vreće ostavljaju se četvrtkom pored kućnog praga, a petkom ih, isključivo po pozivu na telefonski broj koji je otisnut na vreći, odvoze i otpad zbrinu na kompostani djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o.

Dana 02.11.2020. stavljeno je u upotrebu reciklažno dvorište Gradina na adresi Gradina12c, na kojem je građanima – fizičkim osobama koje imaju prebivalište ili boravište ili posjeduju nekretninu na području Općine Vrsar omogućeno besplatno adekvatno, zakonom propisano, odlaganje 49 frakcija otpada nastalog u kućanstvu. Reciklažno dvorište otvoreno je 6 dana u tjednu (osim nedjelje) i pristupačno svima direktno s lokalne ceste Gradina-Marasi.

Radno vrijeme reciklažnog  dvorišta je:

Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 8:00-15:00 h.

Srijeda 10:00 – 17:00 h (u periodu 01.05.-30.09. radno vrijeme je 12:00 – 19:00 h)

Subota 8:00 – 13:00 h.

Reciklažno dvorište ne radi nedjeljom, blagdanima i neradnim danima.

Na reciklažnom dvorištu građani mogu besplatno odložiti veće količine papira, kartona i plastike, metalne predmete, tekstil, krupnije plastične predmete, daske, staklo, keramiku, sve vrste baterija, ambalažu u kojoj su se nalazile razne kemikalije, ostatke boja i lakova, spremnike pod tlakom (sprejeve), električni i elektronički otpad, male kućanske aparate, namještaj i madrace (do 3 m3 godišnje)…, te do 400 kg građevinskog otpada godišnje.

Također, glomazan otpad u količini od 3m3 može se besplatno odložiti i u spremnik kojeg Usluga Poreč d.o.o., uz poziv na broj 555-728,  građanima doveze na kućni prag (van turističke sezone).

Implementirani sustav sakupljanja i odvoza otpada omogućuje svakoj osobi jednostavno i brzo zbrinjavanje otpada koji nastaje u kućanstvu. Stoga, ne postoji opravdanje za odbacivanje otpada na javnim površinama, šumskim putevima, šumama, livadama…

Osim što to nije oku ugodno, i može predstavljati zdravstveni i ekološki problem (izlijevanje opasnih tvari u tlo..), čišćenje takvih površina predstavlja i financijski izdatak, kojeg u slučaju nepoznatog počinitelja snosi Općina iz proračunskih sredstava, a na teret svih građana općine. Moguće je da će takva praksa nepropisnog odlaganja otpada  u budućem razdoblju  rezultirati povećanjem cijene komunalne naknade.

U slučaju poznatog zagađivača prirode i javnih površina, tim počiniteljima slijedi kazna u visini 900-5.000 kuna i čišćenje površine o svom trošku.

Zato, slijedom navedenog, objavljujemo slike nadzornih kamera, te molimo građane pomoć oko identifikacije osoba koje bi mogle imati saznanja o počiniteljima koji su u proteklom mjesecu ostavljali otpad van spremnika, čime su počinili prekršaj prema Odluci o komunalnom redu.

Jer, to  nije okoliš u kojem želimo živjeti, niti slika Vrsara i okolice koju želimo da naši gosti zapamte i ponesu u svijet.

Svaka informacija je dobrodošla. Informacije možete dojaviti na tel 052/441-339 ili opcina-vrsar@vrsar.hr.

Hvala unaprijed na suradnji.“

Fotografije koje su snimljene nadzornom kamerom pogledajte na https://www.vrsar.hr/poziv-gradanima-za-pomoc-oko-identifikacije/

SŠ MATE BALOTE POREČ: Poseban roditeljski sastanak “Jedna uspješna godina iza nas”

U VRSARU još dva filma pod zvijezdama – “Casanova” u čast rođenja Federica Fellinija