in

VRSAR: Pronađena živa periska koja je dobila ime KLARA

Periska Klara u Vrsaru

U organizaciji Ronilačkog kluba „Ugor“ održana je vježba „Pretraživanje – Vrsar 25.04.2021.“ na kojoj je sudjelovalo 14 ronilaca iz 6 ronilačkih klubova, članova Ronilačkog saveza Istarske županije, pri čemu je posebna pozornost usmjerena na pronalaženje živih primjeraka plemenite periske (Pinna nobilis), objavila je udruga Eko more Medulin.

Osim tužnih prizora mnoštva uginulih periski (tijekom vježbe uočeno je oko 160 primjeraka), bilo je i ugodnih iznenađenja. Pažnju su najviše plijenili prekrasni, veliki primjerci morska pluća (Rhizostoma pulmo), a oni oštrijeg oka uočili su i pokojeg dugokljunog morskog konjića (Hippocampus guttulatus).

Kao šećer na kraju, roniosima se ukazao živi primjerak pedalj visoke periske koju su nazvali Klara (nalaz: M. Babić – Eko more Medulin). Klara je brzim zatvaranjem dobro reagirala na vanjski podražaj, a vidljiv je i ovogodišnji rast gornjeg ruba ljuštura od nekih 15 mm, što je svakako dobar znak.

O nalazu je obaviještena županijska javna ustanova za zaštitu prirode Natura Histrica i Nacionalni park Brijuni, čiji će stručnjaci odlučiti o sljedećim koracima u zaštiti pronađene periske. Pronalaženje svakog preživjelog primjerka je dragocjena informacija u borbi za opstanak ove vrste kojoj prijeti ozbiljna opasnost od izumiranja pa mole sve koji imaju korisnu informaciju ili opažanje da im se jave putem FB stranice „Eko more Medulin“ na kojoj je objavljen video o Ugorovoj ronilačkoj akciji u Vrsaru.

Fotografije Marinko Babić, Adrian Kajtazi i arhiv RK Ugor Vrsar

Članak o periskama Tari, Sari, Mari i Pini koje su čuvaju u kavezima pročitajte na https://www.istriaterramagica.eu/novosti/zanimljivosti/medulin-cetiri-prezivjele-periske-zasticene-kavezima/

POREČ: Peršurić – Ulaganjem u gospodarstvo, turizam i poljoprivredu do novih radnih mjesta i bolje kvalitete života

Istarska županija aktivna članica skupine “Opservatorij institucionalnog talijanskog jezika izvan Italije”