in

Zajednica Talijana Poreč: Skup o tradiciji izrade satova u zvonicima Istre i regije Veneto

I zvonik bazilike ima sat/Foto Tanja Kocijančić

„Vrijeme Serenissime – povijesna, kulturna i turistička valorizacija urarske tradicije u Istri i regiji Veneto“ naziv je međunarodnog projekta koji je predstavljen na znanstvenom skupu održanom 22. listopada u Poreču. Skup je to koji je okupio povjesničare, povjesničare umjetnosti, stručnjake iz područja urarstva iz Istre i Italije. Većina je sudionika sudjelovala putem video konferencijskih veza, a sve se odvijalo u Zajednici Talijana u Poreču.

Uz voditelja projekta Franca Rotu, te Laru Musizza iz porečke ZT koji su pozdravili sudionike, izlagači su bili i stručnjaci iz ovog područja Denis Visintin, Marino Baldini, Leonardo Sernagiotto, Dean Brhan, Gianfranco Abrami i Gaetano Benčić. U Poreč je ovom prilikom stigao Alceo Solari, nasljednik poznate urarske obitelji iz talijanskog grada Val Pesarina koja se već osam generacija bavi ovim zanatom. Ovaj je talijanski grad poznat po urarskoj tradiciji, a jedni od najpoznatijih su upravo obitelj Solari, osnivači istoimene tvornice 1725. u talijanskom gradu Pesariis. Autori su iznimnih mehanizama satova u brojnim zvonicima, od kojih se jedan od najistaknutijih nalazi upravo u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.

Sudionike skupa pozdravili su putem videolinka i gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić sa zamjenicom Nadiom Štifanić Dobrilović. Gradonačelnik je sudionicima zaželio uspješan rad uz želju da iskustva i saznanja sa ovoga skupa budu izvor ideja i poticaja za daljnja istraživanja na ovom planu.

Osim porečke Zajednice Talijana kao partnera u projektu sudjelovali su i Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“ iz Umaga, te općine Castelfranco Veneto i Badia Calavena iz Italije.

Projekt je sufinanciran sredstvima Regije Veneto za valorizaciju kulturno povijesne baštine Mletačke Republike u Istri, priopćeno je iz Grada Poreča.

ISTRA: U petak novi rekord – čak 46 novozaraženih

Policija otkrila tko je izazvao eksploziju u obiteljskoj kući kod Rovinja