in

ŽMINJ: Općina ima plan kako zadržati mlade obitelji – U „Ulici mladih“ bit će mjesta i za liječnike

Foto TZ Žminj

„Ulica mladih“ namijenjena je mladim obiteljima iz Žminja.

Općina Žminj ima plan kako zadržati svoje mlade obitelji, ali i privući osobe deficitarnih zanimanja, konkretno liječnike, koje bi također voljeli imati među svojim stalnim stanovnicima. Posebice ginekologa i pedijatra kojima općina planira osigurati i prostore za ordinacije kako bi ih dodatno motivirala da ostanu u Žminju, otkriva nam načelnik Željko Plavčić.

Željko Plavčić - Načelnik Žminja
Željko Plavčić – Načelnik Žminja

Novo naselje mladih načelnik je već sada nazvao „Ulica mladih“, a trebalo bi uskoro nastati. Naime, Općina Žminj odlučila je 20.000 kvadrata svojeg građevinskog zemljišta podijeliti na 28 čestica i dodijeliti ih mladim obiteljima koje nemaju svoju kuću niti parcelu na kojoj bi je gradili. Parcele će se, ističe Plavčić, davati na pravo građenja na 50 godina ili će ih prodati. Sve ovisi o financijskim mogućnostima mladih obitelji. Cijena parcele bit će jedna trećina njezine tržišne vrijednosti.

Načelnik veli da će za nekoliko mjeseci otvoriti javni poziv da vide koliko će takvih obitelji biti zainteresirano za dugoročni najam ili kupnju. Uvjeren je, iako još nisu procijenili vrijednost tih čestica, da to obiteljima neće biti preskupo. Najavio je da će u tom naselju izgraditi svu potrebnu infrastrukturu.

-Tri do pet tih parcela zadržat ćemo u općinskom vlasništvu jer bismo ih željeli dodijeliti zdravstvenim radnicima koji, primjerice, rade u Općoj bolnici Pula, kako bi si tu sagradili domove. Taj sam prijedlog iznio na koordinaciji istarskih župana, načelnika i gradonačelnika, jer imamo deficit radne snage u zdravstvu, naglasio je ambiciozni žminjski načelnik.

Kaže da je ideja došla spontano i slična je onoj koju provodi Općina Bale. No, kako kaže Plavčić, Bale su imale demografski cilj povećanja broja stanovnika a Žminj ih tim potezom želi zadržati.

U „Ulici mladih“ parcele će biti rezervirane za stanovnike općine u dobi do 35 godina, uz uvjet da ih ne smiju prodati niti na njima obavljati gospodarske aktivnosti. Također, zainteresirani za te čestice ne smiju u svom vlasništvu imati više od 400 četvornih metara građevinskog zemljišta ili nekretninu.

Čestice će biti površine od 600 do 800 kvadrata, što je sasvim dovoljno za gradnju obiteljskih kuća za četveročlanu obitelj s manjim okućnicama.

-Naše Općinsko vijeće predlagalo je da parcele budu i oko 1.200 kvadrata, no činjenica je da se mijenjaju trendovi i da više rijetko tko uređuje vrt kao što je to nekad bilo, dodaje Plavčić.

Navodi da njihova općina nema problema s iseljenjem poput drugih, ali ne bi voljeli da se to počne događati s obzirom da lokalni stanovnici nerado prodaju svoje parcele ili biraju kome će ih prodati.

– Želim da naše mlade obitelji ovdje ostanu, jer odlaskom mladih općine gube puno i u financijskom i svakom drugom smislu. Ovako ih zadržavamo u rodnom mjestu, mogu se brinuti za svoje roditelje kad budu stariji, u općinski proračun dolazi novac od poreza na dohodak i ti ljudi ovdje stvaraju pa na taj način rješavamo problem deficita radne snage, zaključio je načelnik Željko Plavčić.

Foto Biciklistički klub Poreč

Biciklistički klub Poreč nastupio na Giant MTB zimskoj ligi na Krku

Električni mini bus - Foto Grad Poreč

Porečki električni mini-bus vrlo popularan, posebno na relaciji Nova Vas – Poreč