in

ZAŠTITARI ponovno stižu na porečke ulice u pomoć komunalnim redarima

Zaštitari su prošle godine prvi put pomagali redarima/Tanja Kocijančić

Idući mjesec u Poreč ponovno stižu zaštitari koji su prvi put prošle godine pomagali komunalnim redarima u održavanju komunalnog reda po gradskim ulicama. I ove će godine uvoditi u redu po gradu kao pratnja redarima do kraja rujna.

Po uzoru na druge gradove gdje se angažiranje zaštitarske službe pokazalo kao odličan način u provođenju odluke o komunalnom redu, jer ipak zaštitari imaju po zakonu veće ovlasti od gradskih redara, Poreč je prošle godine prvi put za to osigurao novac u proračunu, a je li to na kraju bilo uspješno, pitali smo gradsku upravu.

-Angažiranjem zaštitara tijekom protekle turističke sezone htjelo se pomoći redarima u održavanju komunalnog reda. Paradoks je što po zakonu komunalni redari imaju manje ovlasti od zaštitara. Upravo zato im je ponekad bilo vrlo teško provoditi odluku o komunalnom redu. Primjerice, redar koji na Trgu slobode ulovi ilegalnog preprodavača ne može od njega zatražiti osobnu iskaznicu, pa ga tako ne može ni sankcionirati, odgovara na naš upit Ajna Temimović iz gradskog odjela za odnose s javnošću.

Namjera Grada bila je da se angažmanom zaštitara zaštite oni prodavači koji svoj posao rade korektno, poštujući komunalni red, od nelojalne konkurencije.

-Nije namjera uvoditi represivne mjere, već se želi provoditi odluka o komunalnom redu što Poreč, kao jedan od najuređenijih gradova u zemlji i zaslužuje. Nakon jedne, zajednički odrađene sezone, vidljiv je pozitivan pomak iako i dalje postoji određeni broj subjekata koji su zauzimali javnu površinu bez odobrenja, što se sankcioniralo obaveznim prekršajnim nalogom. Pa je tako prošle turističke sezone izdano više od 300 takvih naloga, odgovaraju iz gradske uprave.

Lani je Grad na javnom natječaju odabrao tvrtku Klemm sigurnost s kojom je sklopio ugovor o pružanju zaštitarskih usluga – usluga osiguranja imovine u vrijednosti od 190.480 kuna + PDV, a odrađeno je sveukupno 1.300 sati.

Grad je najavio da su nakon lanjskih pozitivnih iskustava i kvalitetne suradnje sredstva za angažiranje zaštitara osigurana i za ovu godinu, a, kako smo saznali od Temimović, predstoji dovršiti postupak javne nabave.

Sukladno zahtjevu, cijena pružanja usluga u razdoblju od 20. travnja do 30. rujna ove godine bit će 196.000 kuna + PDV.

Umag dobio EU novac kako bi nezaposlenima pomogao u pronalasku posla

Porečka Srednja škola MAte Balote

POZIV OSNOVCIMA: Sutra Dan otvorenih vrata Srednje škole Mate Balote