in

Završila mučna priča u Višnjanu: Hrvatski branitelj pokopan uz vojne počasti

Ilustracija

Danas, 8. prosinca, u 11 sati na višnjanskom groblju pokopan je hrvatski branitelj uz sve vojne počasti, čime je mučna priča o pokojniku koji je čekao ukop u hladnjaku u Baderni od 21. studenog konačno okončana.

Na sprovodu su bile hrvatske Oružane snage, počasni vod, djelatnice Ministarstva branitelja – Ureda za branitelje Poreč, predstavnici Istarske udruge dragovoljaca Domovinskog rata RH, predstavnici Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Poreč Miro Sošić i Marijan Filipović, te drugi branitelji.

-Dostojno, kako i priliči, sahranjen je hrvatski branitelj B. B., sudionik Domovinskog rada koji je zadnje prebivalište službeno imao u Višnjanu. Tom prilikom želim se iskreno zahvaliti svima koji su sudjelovali na dostojnom ispraćaju hrvatskog branitelja na vječiti počinak, rekao je Vladimir Gašparini, predsjednik Istarske udruge dragovoljaca Domovinskog rata RH.

Vojni časnici hrvatsku su zastavu nakon ukopa predali djelatnici Ureda za branitelje Poreč Boženi Matić, koja ju je pak dala Vladimiru Gašpariniju na trajno čuvanje.

Podsjetimo – Općina Višnjan odbijala je više od deset dana osigurati grobno mjesto i izdati dozvolu za ukop hrvatskom branitelju koji je imao prebivalište u Višnjanu. Općina je osporavala zakonito prebivalište pokojnika. Nažalost, zbog toga se njegovo tijelo od dana smrti, 21. studenog, nalazilo u hladnjaku pogrebnog poduzeća Silentium u Baderni, točnije otkad su ga dovezli iz Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji gdje je godinama bio i na kraju preminuo. Ne uspjevši to riješiti s općinom Centar za socijalnu skrb u Poreču, koje je skrbilo o muškarcu, upoznao je s ovom nesretnom pričom istarskog župana, tri ministarstva i sve višnjanske vijećnike, tražeći pomoć. Vijećnici su alarmirali medije.

Upravo se Vladimir Gašparini prošlog tjedna zauzeo za rješavanje ovog problema, nakon što se doznalo za nemili događaj. Nakon njegovog razgovora s načelnikom općina je konačno izdala dozvolu za sahranu.

U cijelu priču uključilo se i Ministarstvo branitelja, ali i ministar branitelja Tomo Medved koji je za Braniteljski portal izjavio:

-Čim smo čuli za ovaj slučaj, pokrenuo sam sve da pokojni hrvatski branitelj bude pokopan na dostojanstven način, onako kako to i zaslužuju svi hrvatski branitelji. Zatražio sam od svih u Višnjanu da nas izvijeste o ovom slučaju te da se točno navede tko nije svoj posao odradio kako treba, da nam se ovakve nemile stvari ne događaju. Nakon što sam obavio razgovore s relevantnim ljudima u Višnjanu, pokojni hrvatski branitelj će biti pokopan na dostojanstven način, onako kako i treba biti. Očekujem izviješća i od podružnice Ministarstva i ostalih, jer ne znam što im se to moglo dogoditi da mi kao Ministarstvo i ja kao ministar za ovaj slučaj čujem tek nakon 11 dana, rekao je Tomo Medved prošli petak za Braniteljski portal.

Cijeli članak od prošlog tjedna pročitajte na https://www.istriaterramagica.eu/novosti/nevjerojatna-prica-iz-visnjana-opcina-13-dana-odbijala-ukop-branitelja-bez-obitelji-centar-za-socijalnu-skrb-trazio-pomoc-3-ministarstva-zupana-vijecnika/

antenal pun vode

Antenal zatvoren zbog izlijevanja

U Novigradu izložba “Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945. Bujština – ljudske sudbine”