in

Zdravi Novigrad na natječaju Mali projekti za bolje sutra dobio sredstva za novi projekt

Foto Grad Novigrad


Udruga Zdravi Novigrad
 uspješno je prijavila projekt „Zdravi vrt vrtiću“ na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva „Mali projekti za bolje sutra“. Prihvaćeni projekt provodit će se od lipnja do studenog ove godine u dječjim vrtićima Tičići i Suncokret-Girasole, a ukupna vrijednost projekta je 3.591,10 eura, a od čega Zaklada financira 3.481,10 eura.

U novigradskoj Gradskoj vijećnici u srijedu 29. svibnja, ugovor o suradnji potpisale su Helga Može, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Vivijana Fakin, predsjednica udruge Zdravi Novigrad, a kao podrška ovom projektu i zahvala na brojnim uspješnim aktivnostima udruge Zdravi Novigrad koje se provode u lokalnoj zajednici, ovom prilikom pridružio im se i gradonačelnik Anteo Milos.

Jedan od glavnih ciljeva udruge Zdravi Novigrad je prevencija i edukacija u području očuvanja zdravlja, te je udruga ovim projektom posebno htjela istaknuti važnost zdrave i raznovrsne prehrane, te djecu od malih nogu učiti o uzgoju hrane. U današnje vrijeme kada se većina namirnica kupuje u trgovačkim centrima, te djeca čiji roditelji ili nonići nemaju vlastiti vrt, često niti ne znaju odakle dolazi povrće i voće, te kako se ono uzgaja. Projektom Zdravi vrt vrtiću udruga Zdravi Novigrad omogućit će djeci u novigradskim vrtićima brigu o vrtnim gredicama gdje će naučiti brinuti se o vlastitim sadnicama. U sklopu projekta posjetit će lokalni rasadnik i OPG kako bi iz prve ruke upoznali zanimanje poljoprivrednika, a uz prikladne zabavne kreativne sadržaje, kao što su ukrašavanje platnenih vrećica i praćenje lutkarske predstave, djeca će se upoznati s temom ekologije i očuvanja okoliša.

Tijekom projekta djeca će se kretati, boraviti na svježem zraku, kušati sezonske plodove koje su sami uzgojili, koristit će alate i raditi rukama. Na taj način, ubrati će i pojesti plodove svoga rada, te naučiti  dodatne vještine važne za poimanje prirode, jačati vlastite kompetencije, te osjetiti timski rad. Oprema i alat nabavljen u sklopu ovog projekta ostaju trajno na korištenje dječjem vrtiću, odnosno novim generacijama malih vrtlara.

Udruga Zdravi Novigrad i novigradski dječji vrtići Tičići i Suncokret-Girasole uspješno surađuju u brojnim projektima koji promoviraju zdrav život, te tako sudjeluju u tradicionalnom obilježavanju Dana jabuka i aktivno učestvuju u akciji Hoditi i zdravi biti.

Foto Crveni križ Poreč

U Vrsaru u eko akciji čistili obalu i podmorje

Ilustracija Pixabay ljekarna apoteka

Dežurna ljekarna u Poreču u nedjelju 2.6.2024.