in

CHE FINO u Novigradu: Recepti s okusom mora i radionice za poticanje veće konzumacije riba

Foto TZ Novigrad

Europska sredstva omogućila su uspješnu realizaciju projekta CHE FINO kojeg provodi Turistička zajednica Grada Novigrada zajedno s partnerom, Gradskom knjižnicom Novigrad. Riječ je o većem broju aktivnosti koje obuhvaćaju edukaciju građana i promociju ribe kao zdrave i fine namirnice koja će potaknuti prehrambene navike građana i posjetitelja Novigrada te doprinijeti očuvanju ribarske tradicije.    

Turistička zajednica Grada Novigrada privela je kraju sve aktivnosti s ciljem ostvarenja zadaće za koju su im odobrena sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. CHE FINO (Choose Health and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu) potiče na češću konzumaciju ribe i drugih morskih organizama, a to se postiglo izdavanjem prve novigradske knjige recepata, izradom 10 edukativnih video recepata te edukacijama za djecu i odrasle. 

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

U sklopu projekta koji se počeo provoditi početkom godine, održano je dvadesetak radionica za djecu novigradskih vrtića i škola. Ovisno o uzrastu, djeci je bio prilagođen informativni, kreativni i zabavni program. Od nutricionistice su saznali o važnosti ribe u prehrani, a morski biolog naučio ih je više o morskim vrstama. Njihovi radovi na temu mora bili su izloženi za vrijeme Park Food Festa u svibnju 2023. Osim djece, educirali su se i odrasli. Na tri kuharske radionice sudjelovalo je 40-ak novigradskih ugostitelja i građana s ciljem da se stečenim znanjem o tehnikama pripreme namirnica iz mora potakne češća konzumaciji jela koja su stoljećima bila baza prehrane Novigrađana. 

Foto TZ Novigrad - Projekt Che fino marina gaši
Foto TZ Novigrad – Projekt Che fino

Ovim projektom, realizirana je i dugo očekivana novigradska kuharica odnosno knjiga recepata “Novigradski recepti s okusom mora” koja uključuje tradicionalne, ali i moderne recepte na bazi namirnica iz mora. Ugostitelji i domaćice Novigrada, koji su poklonili svoje recepte za kuharicu, prenijeli su želju zajednice za očuvanjem tradicije nekadašnjih načina pripreme ribe i drugih morskih organizama.

Dostupna je u tiskanom i web izdanju te na četiri jezika, a preuzeti se može putem ovog linka / klikom na naziv knjige. hyperlink: https://coloursofistria.com/brosure?category=3&page=1

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

U prvu novigradsku knjigu recepata uključeni su i recepti pet vrhunskih lokalnih chefova koji su dobili i svoje video izdanje prilagođeno i na stranim jezicima. Deset video recepata pruža korisne savjete za pripremu ukusnih i zdravih jela te približava okuse mora domaćem stanovništvu i posjetiteljima. Snimljeni su na atraktivnim novigradskim lokacijama sa chefovima: Marina Gaši, Mattea Beletić, Ivan Ergović, Marko Botić i David Skoko. Gledateljima pružaju vizualno i gastronomsko iskustvo koje je poduprto zanimljivim činjenicama iz biologije mora i nutricionizma. Svi video recepti dostupni su putem YouTube kanala turističke zajednice na linku https://www.youtube.com/watch?v=16KfN4QqtJI

Svi ovi jedinstveni proizvodi objedinjeni su u poklon kutiji s dvojezičnom kuharicom, USB stickom s video receptima na više jezika te malom bočicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Novigrada. Može se reći da je kroz tanjur sačuvana tradicija koja se približila građanima, ali i gostima grada.

Europska sredstva, pridobivena putem natječaja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, FLAG „Pinna nobilis“, u visini od gotovo 50.000 eura omogućila su uspješnu realizaciju aktivnosti koje će potaknuti veću konzumaciju ribljih jela te dati dodatnu vrijednost turističkom imidžu grada.  

Foto TZ Novigrad - Projekt Che fino
Foto TZ Novigrad – Projekt Che fino

Prije CHE FINO projekta, novigradska turistička zajednica je u suradnji s Gradom provela projekt FishInNo – Fishing tradition in Novigrad koji je pružio novi impuls lokalnoj ribarskoj tradiciji, privlačeći pažnju stanovništva, mladih i posjetitelja na interaktivan način. U suradnji s Gradom Novigradom, provedeno je istraživanje koje je rezultiralo brošurom ispunjenom zanimljivim činjenicama i životnim pričama ribara. Digitalni info totemi postavljeni diljem grada pružaju prolaznicima uvid u bogatu povijest ribarstva, dok su dokumentarne reportaže na društvenim mrežama dodatno promovirale projekt, objavio je TZ Novigrad.

djed mraz poreč foto grad poreč

U Poreču 1.750 poklona: I ove godine darovi za svu djecu od prve godine života

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Divljački noćni pohod u Istri: Razbio semafor, retrovizore i staklo na pet vozila, “napadao” zidove zgrada…