in

DR. RANKO RAJOVIĆ U POREČU: „Posao djece je da se igraju i skaču, mobitele neka koriste najviše pola sata dnevno“

Skakanje po blatu život znači, jer posao djeteta je da se igra i istražuje. Jeste li sreli zdravo dijete koje neće potrčati u susret „blatnjavoj barici“  sa željom da po njoj gazi, skakuće, prska ili je preskoči? Odakle ta potreba? Najvažniji posao mozga je prikupljanje, a zatim i obrada informacija, što i jest inteligencija. Upravo zbog  toga dijete u periodu razvoja ima instiktivnu potrebu da sakupi što više informacija, tj. da nauči što više. To, i još mnogo više poručio je dr. Ranko Rajović brojnim porečkim roditeljima i stručnjacima u odgoju djece za koje u srijedu navečer nije bilo dovoljno mjesta u kazalištu.

Za dr. Rajovića mnogi tvrde da je najveći stručnjak u regiji za pitanja odgoja djeteta – njegov sistem učenja NTC potiče zdrav razvoj mozga kod djece, podržava potencijale djeteta, a dječje igre smatra ključnim faktorom za razvoj inteligencije. U Poreču je gostovao u organizaciji Zdravog grada Poreč, a njegovo predavanje se zvalo „Učenje je igra“. Publiku je oduševio svojim jednostavnim, duhovitim i pristupačnim interaktivnim načinom rada. Stalno je davao jasne i zorne primjere i vježbe koje se odmah mogu primijeniti u radu s djecom.

Kako saznajemo iz Zdravog grada, rezultati istraživanja ukazuju na to da naša djeca postižu visoku razinu reproduktivnog i nisku razinu funkcionalnog znanja koje je od ključne važnosti za povezivanje, razumijevanje i rješavanje problema. Postavlja se pitanje gdje griješimo? Dr. Rajović, koji izučava neurofiziologiju i njenu primjenu u poučavanju djece, tvrdi da je odgovor na ovo pitanje vezan uz ranu stimulaciju mozga.  Zanemarujemo činjenicu da djeca uče i razvijaju mozak od najranije dobi – prvo kroz osjete i kretanje, koje bi trebalo biti što nesputanije, a kasnije kroz načine učenja koji naglašavaju ponavljanje i pamćenje.

Dr. Rajović je na zanimljivim primjerima prisutnima pokazao kako bi učenje djece trebalo izgledati – zabavno, kroz igru, korištenjem asocijacija te demonstrirao kako tradicionalne metode učenja mogu biti neefikasne. Nizom zadataka, vježbi i anegdota animirao je i uključio sve prisutne koji su osim novih spoznaja dobili i osobno iskustvo kako mijenjati metode učenja u odnosu na djecu. Naglasio je kako učenjem u poticajnom okruženju kroz igru, zabavu, vježbe asocijacija podržavamo kod djeteta procese zadužene za funkcionalno i asocijativno mišljenje, ali  podržavamo i djetetovo samopouzdanje te čuvamo njegovo mentalno zdravlje.

Predavanje dr. Rajovića za građane Poreča organizirao je Zdravi grad u okviru preventivnih zaštitnih programa usmjerenih zdravom rastu i razvoju porečke djece, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem koje je omogućilo korištenje kazališne dvorane i besplatan ulaz zainteresiranoj publici.

Suradnja sa dr. Rajovićem u Poreču će se nastaviti. Kao što je i započeo, on će u Poreču i dalje raditi sa nastavnicima, odgajateljima, roditeljima i drugim važnim odraslim osobama u okruženju djece šireći spoznaje NTC (Nurturing Talented Children) metode učenja koje je autor i ideje o značaju rane stimulacije u razvoju dječjeg mozga za funkcionalno mišljenje. 

Više informacija, predavanja, upise na NTC radionice za djecu, kako kupiti njegove knjige i još mnogo toga može se saznati preko linka https://hr-hr.facebook.com/ntcucenjeistra/.

Foto: NTC Hrvatska i Zdravi grad Poreč

Komplikacije s otvaranjem obrta turističkog vodiča – za to država ne daje poticaje

Novo parkiralište u St. Portun