in

Komplikacije s otvaranjem obrta turističkog vodiča – za to država ne daje poticaje

Nažalost opet smo svjedoci apsurdne komplikacije s turističkim vodičima, a novi primjer ovaj put dolazi iz Istre, točnije iz Pule. Da krenemo ispočetka, priča ide ovako, piše portal Hrturizam.hr.

Saša Radoš Jagešić živi u Zagrebu i zadnje dvije godine radi kao turistički vodič za područje Zagreba i Zagrebačke županije, za koji ima položen tečaj, tj. licencu. Trenutno je već neko vrijeme nezaposlena, a kako joj je muž dobio poslovnu ponudu u Puli, odlučili su se preseliti iz Zagreba u Istru. Posao turističkog vodiča postao joj je životni stil i pokazao se kao posao iz snova u kojem se pronašla te se odlučila posvetiti isključivo tome.

U subotu selim u Pulu, Istra je turistički raj te sa znanjem engleskog i francuskog jezika i s iskustvom turističkog vodiča u Zagrebu, odlučila sam da mi to bude i buduća poslovna karijera, ali ovaj put ne želim raditi za neku agenciju nego otvoriti vlastiti obrt i postati poduzetnik“, ističe Radoš Jagešić.

Kako ju je životni put odveo u Pulu, inače njen rodni grad, odlučila se samozaposliti i tamo otvoriti obrt. Izradila je poslovni plan, upisala tečaj vodiča za područje Pule i Istre, počela prikupljati svu papirologiju za poticaje HZZ-a za samozapošljavanje, no onda je naletjela na slijepu ulicu, piše nadalje Hrturizam.hr.

Savjetnica područnog ureda HZZ-a u Puli javila joj je kako ne može iskoristiti nikakva prava kao nezaposlena osoba, pa s time ni poticaje. Kao razlog navela je kako se stjecanjem licence za turističkog vodiča automatski gube sva buduća prava nezaposlenih osoba sukladno statusu turističkih vodiča kao samostalne djelatnosti.

Da stvar bude apsurdnija, prošle godine je u Zagrebu, iako ima licencu za turističkog vodiča, ostvarila naknadu za nezaposlene u trajanju od tri mjeseca kao i svi drugi turistički vodiči u cijeloj Hrvatskoj, osim u Istri, gdje ovo nije pojedinačni slučaj nego pravilo o kojem smo već pisali.

Jako puno ljudi s kojima sam pričala, mojih kolega, se slaže da se ovaj problem može u potpunosti riješiti kada bi se turističke vodiče prestalo voditi slobodnim zanimanjem“, objašnjava Radoš Jagešić.  „Zapravo najviše plaši ova cijela priča s vraćanjem poticaja i naknade za nezaposlenost jer oni na taj način nas tri i pol tisuće smatraju lažljivcima. Oni smatraju da smo mi svi prilikom upisivanja u evidenciju lagali da nemamo firmu, obrt i slično. Po njima smo očito lažljivci koji iskorištavaju državu.

No, ni tu ne staju njeni problemi oko otvaranja obrta. „Najviše me brine što se sad počelo pričati da čak nećemo biti u mogućnosti otvarati paušalne obrte za turističke vodiče jer slobodno zanimanje ne može voditi paušalni obrt. A ja već dogovaram poslove za sezonu i govorim da ću izdavati račune preko obrta, pa bi onda jako nezgodno bilo ako ga ne uspijem otvoriti“, ističe Radoš Jagešić.

Nadležne institucije bi trebale reagirati što prije oko revaluacije statusa turističkih vodiča jer je pitanje vremena kad ćemo opet čuti sličnu priču kao kod Saše Radoš Jagešić, objavio je portal Hrturizam.hr.

U subotu Ucvirkenfest na pulskoj tržnici

DR. RANKO RAJOVIĆ U POREČU: „Posao djece je da se igraju i skaču, mobitele neka koriste najviše pola sata dnevno“