in

Hrvatska će u prosincu dobiti cjepivo za djecu

Ilustracija Pixabay

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin rekla je u petak kako se može pretpostaviti da novi soj koronavirusa, nazvan omikron, u Hrvatskoj još nije stigao, a potvrdila je da će Hrvatska 20. prosinca dobiti cjepivo za djecu, objavio je Poslovni.hr.

I hrvatski znanstvenici izuzimaju uzorke kako bi vidjeli je li prisutan novi soj koronavirusa, a na rezultate sekvencioniranja se čeka desetak dana, pojasnila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)  u razgovoru za Novu TV.

Ivana Pavić Šimetin kaže kako se može pretpostaviti da se novi soj koronavirusa u Hrvatskoj nije proširio, odnosno da nije do nas još ni stigao.

“Znanstvena javnost je iznenađena time što je osim u Africi, taj soj nađen i u Aziji, u Hong Kongu“, dodala je. Upravo zbog sprječavanja mutacija važno je da se što više ljudi cijepi. Tako je cirkulacija virusa unutar populacije manja, kao i mogućnost nastanka novih varijanti, naglasila je dr. Pavić Šimetin.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je i da će Hrvatska  20. prosinca dobiti Pfizerovo cjepivo koje je odobreno za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina, nekoliko dana će trebati za distribuciju, a onda se kreće sa cijepljenjem djece.

“Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri, jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji”, najavila je.

Pavić Šimetin je pojasnila  da je Pfizer cjepivo za djecu tri puta manje doze (deset mikrograma) od one za odrasle (trideset mikrograma) u drugačijem pakiranju nego za odrasle, objavio je Poslovni.hr.

svečano otvorenje obnovljene luka trget tulio demetlika foto istarska županija

Otvorena obnovljena Luka Trget vrijedna više od 10 milijuna kuna

SPAR povlači proizvod – Moguća prisutnost kamenčića