in

Još jedno mjerenje kakvoće mora diljem Istre – Na 2 plaže nije baš najbolje za kupanje

Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je od 3. do 7. srpnja 2023. godine, proveo III. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove. Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 23 ºC do 26 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 22 ºC do 28 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 215 mjernih točaka odnosno u 99,1 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 1 mjernoj točki (Umag, Hatoro-Hotel Aurora), odnosno u 0,5 % uzorka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 1 mjernoj točki (Pula, AC Stoja – prema Valovinama), odnosno u 0,5% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te su dostupni OVDJE, navodi se u priopćenju Istarske županije kojeg je potpisao voditelj odsjeka Bruno Kostelić, dipl. ing.biol.

Svi nagrađeni učenici -Umjetnička škola Poreč

POREČ: Prijem za najbolje nagrađene učenike Umjetničke škole. Nikad toliko osvojenih nagrada!

Foto Grad Poreč

Obilježen završetak zajedničkog košarkaškog kampa klubova iz Poreča i Petrinje