in

KAŠTELIR: Potpisan ugovor sa Zdravim gradom za logopeda i ostale zdravstvene usluge

Foto Općina Kaštelir - Labinci

Psihosocijalne usluge, uključujući i logopedske, od sada će biti još dostupniji stanovnicima Općine Kaštelir-Labinci. Koristit će ih po istim uvjetima kao i stanovnici Poreča, odnosno, dobivat će ih po povoljnijoj cijeni. Naime, načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović je 20. travnja s ravnateljicom Centra za pružanje usluga u zajednici – Zdravi grad Poreč potpisao ugovor o sufinanciranju programskih aktivnosti uključujući i logopeda, kojim Općina Kaštelir-Labinci sufinancira troškove usluga za korisnike s područja Općine.

Riječ je o novom obliku suradnje koji je osobito usmjeren prema djeci i njihovim potrebama za različitim oblicima terapije, ali i drugim kategorijama stanovništva. Općina Kaštelir-Labinci je i do sada sufinanciranjem troškova usluga omogućavala svojim mještanima korištenje usluga koje pruža Centar, što uključuje savjetovanje, psihoterapiju i psihosocijane usluge u okviru porečkog gradskog psihološkog Savjetovališta za djecu, mlade, brak i obitelj. Programom su obuhvaćene osobe i obitelji u riziku-teškoće prilagodbe, emocionalne teškoće, problema mentalnog zdravlja, ovisnici, stariji, djeca i mladi, osobe s invaliditetom te čitave obitelji.

– Bili smo svjesni velike potrebe za ovakvim oblikom programa, podrške i pomoći, pa smo dosadašnju suradnju s Centrom Zdravi Grad Poreč odlučili podići na višu razinu, kako bi svim našim stanovnicima kojima treba neki oblik terapije, s naglaskom na djecu kojima je nužan logoped, te usluge bile dostupnije. Logopedska terapija je novitet, ali tu je i činjenica da raste potreba za drugim oblicima psihosocijalnih usluga, što je jedna od posljedica dvogodišnje pandemije. Vjerujemo da će ovaj novi oblik suradnje znatno olakšati život našim mještanima – rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

Svakako valja podsjetiti da kada je pomoć dostupna u neposrednom okruženju stvaraju se uvjeti za efikasno rješavanje ozbiljnih problema što dugoročno utječe na pojedince, obitelj ali i u konačnici na ukupni razvoj zajednice. Ono što je novo u ovom obliku suradnje jesu tretmani logopeda koji će uveliko olakšati roditeljima sa našeg područja da ne moraju putovati u udaljene centre kako bi koristili usluge logopeda.

– Među mnogobrojnim aktivnostima kojima se ova ustanova bavi, naglašena je važnost prepoznavanja rizika, kako bi se na njih moglo reagirati i stvarati zaštitne čimbenike te stvaranje otpornih zajednica. A to je posao svih, od jedinice lokalne samouprave do stručnih timova i pojedinaca – rekla je ravnateljica Centra Zdravi grad Poreč, Nataša Basanić Čuš.

Foto TZ Marčana

MARČANA U nedjelju 3. Smotra vina i maslinovih vina u Krnici

Foto Stolnoteniski klub Vrsar

Vrsar domaćin državnog prvenstva u stolnom tenisu