in

KRASICA dobila uređaj koji pomaže u slučaju srčanog zastoja na inicijativu Zajednice Talijana

Krasica - Foto Erika Barnaba

Prije nekoliko dana u Krasici kod Buja postavljen je novi AVD uređaj, tj. uređaj koji pomaže u slučaju srčanog zastoja. Može ga upotrijebiti bilo tko u slučaju nužde, budući da je uređaj vrlo jednostavan za korištenje, posjeduje glasovne upute i javno je dostupan.

Krasica - Foto Erika Barnaba uređaj avd u slučaju srčanog zastoja
Krasica – Foto Erika Barnaba

AVD se nalazi u predvorju zgrade sjedišta Zajednice Talijana Krasica koja je ujedno najfrekventnije mjesto u naselju. Tog su dana volonteri i djelatnici Crvenog križa imali su kratku  javnu prezentaciju upotrebe uređaja.

Lokalna Zajednica Talijana u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Buje prepoznala je važnost postavljanja ovog uređaja posebno iz razloga što je u vrijeme turističke sezone broj gostiju na tom  području iz godine u godine sve veći, te se na ovakav način podiže razina sigurnosti kako građana tako i njihovih posjetitelja.

Krasica - Foto Erika Barnaba avd uređaj u slučaju srčanog zastoja
Krasica – Foto Erika Barnaba

Ukupna vrijednost nabave uređaja iznosila je 18.000 kuna koju je u potpunosti financirala lokalna zajednica. Nakon službene prezentacije Gradsko društvo Crvenog križa Buje obvezalo se provesti edukaciju za sve zainteresirane građane i članove zajednice. Nakon provedene službene edukacije svi osposobljeni posjedovat će valjane licence. Svi licencirani polaznici imat će priliku uključivanja u aplikaciju „Stayin alive“ koju je razvio NZZHMIŽ  na način da ukoliko dođe do hitnog stanja svi osposobljeni dobivaju informaciju na svoj mobilni uređaj te ako su u blizini mogu doći i spasiti život. AVD uređaj u Krasici  bit će umrežen u nacionalnu mrežu AVD uređaja u Republici Hrvatskoj.

ŠTO je AVD uređaj?

Krajem prošlog stoljeća pojavili su se automatski vanjski defibrilatori (engl. AED = automatic external defibrilator, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD) a istraživanja su pokazala značajno povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar, a na njima je primijenjena brza defibrilacija (isporuka električnog šoka).

Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem. Dakle, to su uređaji, koji vrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju. Potpuno su sigurni jer uređaj neće dozvoliti defibrilaciju osim u slučaju kada je 100% sigurno da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može spasiti život. Dakle, s AVD-om se može samo pomoći, a nikako naštetiti.

Ako se defibrilator primjeni u prvih 3-5 minuta postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela opisani poremećaj preživjeti i uspješno se oporaviti. Uspješna defibrilacija je moguća i kasnije, ali sa svakom sljedećom minutom koja protekne od nastanka zastoja, gubi se 7-10% vjerojatnosti za preživljavanje i uspješan oporavak, priopćeno je iz Crvenog križa Buje.

Izvor fotografija: Erika Barnaba

kombi mup policija marica

UMAG/BUJE: U šumu bacio veće količine toksičnog otpada

Foto Policijska uprava istarska droga novac

Kod muškarca našli razne vrste droga, novac, digitalnu vagu…