in

Poreč i općine osigurali dodatne timove hitne pomoći tijekom cijele godine

Foto Tanja Kocijančić - 28.06.2022.

Grad Poreč i općine Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Višnjan, Sv. Lovreč, Vižinada i Kaštelir-Labicni potpisale su danas ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč. Na potpisivanju su sudjelovali porečki gradonačelnik Loris Peršurić, načelnici Ivan Gerometta, Mladen Grgeta, Đulijano Petrović i Marko Ferenac te ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Gordana Antić.

dom zdravlja poreč tanja kocijančić
Dom zdravlja Poreč/Foto Tanja Kocijančić

Kako je naglasio gradonačelnik Peršurić, Poreč i Poreština tijekom godine osiguravaju tri tzv. nadstandarda, od koji se dva tiču osiguravanja timova tijekom cijele godine te njih financiraju Grad i općine, dok dodatni tim tijekom ljetne sezone financiraju turističke zajednice Poreča i Poreštine.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

– Na 70-ak kilometara obale Poreštine ostvaruje se gotovo 10% hrvatskog turizma. Naše područje s 35 do 40 tisuća stanovnika naraste u pravu turističku metropolu od 150 tisuća ljudi. Nažalost, država to ne prepoznaje i mi imamo nedovoljan broj timova hitne medicinske pomoći. A govorimo o zdravstvenoj usluzi koju su naši sugrađani već platili uplatom poreza u državni proračun. Sada, samo da bismo imali uslugu jednaku drugim gradovima naše veličine u ostatku zemlje, svi skupa izdvajamo oko dva milijuna kuna godišnje za nešto što nije u našoj ingerenciji. A dodatno plaćamo i stanove za deficitarne liječnike, nabavku vozila, nabavku opreme, evo prije dva tjedna i smještaj za dodatne policijske službenike zbog izražene potrebe – sve usluge koje bi nama trebale biti osigurane kroz državni proračun, jer smo ih ako porezni obveznici, svi mi građani Poreštine, već i platili. Kao načelnici i gradonačelnik, mogu reći da ćemo nastaviti jednako odgovorno upravljati svojim sredinama i svojim sugrađanima osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, standard na koji su naši sugrađani navikli, ali se pitamo gdje je kraj jer su potrebe iz godine u godinu veće, a za njih nema sluha na nadležnim mjestima, kazao je Peršurić.

Ravnateljica Antić naglasila je da je upravo Istra u zadnjim izmjenama mreže hitne medicinske pomoći jedina nije dobila povećanje za razliku od ostalih županija. Od tad su osuđeni na pronalaženje sredstava za dodatne timove tijekom cijele godine, a posebno tijekom turističke sezone.

– Zahvalna sam gradonačelniku i načelnicima, kao i TZ-ima na to da prepoznaju važnost hitne – ilustracije radi lani tijekom cijele godine porečka hitna imala gotovo 5.000 intervencija,  a u ovoj smo godini već došli do broja 3.100. Reanimacija je bilo 36 tijekom cijele protekle godine, a ove godine smo došli već do njih 27. Nama se drastično povećava obim posla, posebno na području Poreča i Poreštine., rekla je Antić, podsjetivši da Grad i općine sudjeluju i u osiguravanju smještaja za liječnike, a Grad i u nabavci vozila i opreme, iako se radi o zdravstvu koje nije u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Uz danas potpisan nadstandard za dodatni tim tijekom cijele godine, Grad i općine uplaćuju dodatnih 515.432 kuna za rad hitne iznad standarda na razini županije, dok TZ Poreč i ostali TZ-ovi na Poreštini plaćaju dodatno još i 684.900 kuna za dodatni tim tijekom ljetne turističke sezone, priopćeno je iz Grada Poreča.

Načelnik Vižinade Marko Ferenac u ime svih (grado)načelnika poslao je apel državi da konačno dodijeli sredstva Istarskoj županiji za plaćanje svih potreba hitne pomoći, jer ovo što jedinice lokalne samouprave financiraju iz džepova građana kao nadstandard – trebao bi zapravo biti standard. Sve ovo, skupa s financiranjem nabavke opreme i plaćanjem najma stanova za pet liječnika, građane Poreštine košta više od 2,2 milijuna kuna godišnje.

Foto Policijska uprava istarska pištolji puške oružje steljivo

Policiji predao Škorpione, Zastave i veliku količinu streljiva

policija

Velika akcija policije i USKOKA: U tijeku pretrage zbog nezakonite legalizacije objekata