in

PRIJEM ZA DARIVATELJE JUBILARCE: Goran Prodan poklonio krv 100, a Tihomir Majcek i Milan Štifanić 75 puta

U povodu Dana darivatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, gradonačelnik Loris Peršurić primio je danas u gradskoj palači jubilarne darivatelje krvi Gradskog društva Crveni križ Poreč – Gorana Prodana koji je dragocjenu tekućinu poklonio 100 puta, te Tihomira Majceka i Milana Štifanića, koji su to učinili 75 puta do sada. S njima je bila i ravnateljica Crvenog križa Vesna Janko Finderle koja je naglasila da je darivanje krvi najhumaniji čin koji postoji. Darivanjem sebe davaoci krvi spašavaju živote.

Gradonačelnik im je uručio zahvalnice Grada i pritom zahvalio za njihovo dugogodišnje kontinuirano davanje krvi.

-To je najhumanija gesta koju čovjek može napraviti za pomoć drugima. Plaketa koju dodjeljujemo je samo mali simbol i zahvala za ono što činite, rekao je Peršurić.

Janko Finderle je naglasila da se upravo 25. listopada obilježava kao dan darivatelja, jer je na taj datum prvi put organizirana akcija darivanja krvi i to 1953. u ondašnjoj željezari u Sisku. Dodala je da će sutra u Dom obrtnika organizirati veliku feštu za ukupno 77 svojih jubilaraca – za muškarce koji su krv dali više od 100 puta i za žene koje su krv darovale više od 75 puta.

Spomenula je izvrsne rezultate ove godine, jer se dosad na njihove akcij odazvalo 805 davaoca, od kojih je prikupljeno 729 doza krvi. Također, ponosni su i na one koji su prvi put poklonili krv, a takvih je ove godine dosad bilo čak 35. Plan za ovu godinu je prikupiti ukupno 830 doza krvi, a budući da do kraja godine imaju u planu još tri akcije – optimistično se nadaju da će uspjeti prikupiti 1.000 doza.

-Prema županijskoj statistici Crveni križ Poreč je jedini koji je ove godine uspio prikupiti više doza od planiranog. Darivatelji krvi su osjetljiva skupina ljudi i treba puno raditi na promociji davanja, na čemu stalno radimo kako bismo ih privukli, naglasila je ravnateljica ovog društva, dodavši da su tome puno doprinijele i edukacije koje provode u završnim razredima srednjih škola.

Spomenula je da će i dogodine imati ukupno 15 akcija darivanja krvi, ne samo tijekom tjedna, nego kao i dosad popodne i subotom, sve kako bi omogućili onima koji rade da dođu dati krv.

Crveni križ Poreč trenutno ima 771 aktivnog, te 2.743 pasivna darivatelja krvi.

U ime darivatelja Prodan je rekao da je krv počeo davati još kao maturant u gimnaziji, ali tada nije bio svjestan značenja tog velikog čina.

-Tek kad ideš u bolnicu i vidiš koliko je to važno kada ljudima treba krv, onda shvatiš i osvijestiš što to zapravo znači, rekao je Goran Prodan.

Majcek i Štifanić istaknuli su kako se nadaju da će i dalje biti dobrog zdravlja, sve kako bi mogli još godinama poklanjati krv i time pomagati drugima.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

KONAČNO: Popularni dječji park na porečkom Gradskom kupalištu dobit će potpuno novo ruho

POREČ obilježava Dan sjećanja na pad VUKOVARA filmom „GLAVU GORE, RUKE NA LEĐA“ – Gostovat će i svjedoci pada grada i odvođenja u logore