in

POREČ obilježava Dan sjećanja na pad VUKOVARA filmom „GLAVU GORE, RUKE NA LEĐA“ – Gostovat će i svjedoci pada grada i odvođenja u logore

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju 18. studenog kao dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

I Poreč svake godine obilježava taj dan, a ove će to godine učiniti projekcijom filma.

Ovog puta bit će to dokumentarni film „Glavu dole, ruke na leđa“, koji potpisuje autor Stipo Majić – Pipe, koji će se prikazati u srijedu, 30. listopada, u kino dvorani s početkom u 19 sati.

Ulaz će biti slobodan, a osim autora filma Majića, publici će se obratiti i njegovi suborci, govornici iz filma, a bit će prisutni i Vukovarci s prebivalištem u Poreču, koji su također sudjelovali u tragičnim događanjima 1991. godine.

Danas su film na konferenciji za novinare najavili gradonačelnik Loris Peršurić i potpredsjednica Gradskog vijeća Gordana Šušljik.

-I prošle smo godine taj dan obilježili projekcijom filma o Vukovaru. Tema je to o kojoj trebamo znati i čuti, kako se tako nešto nikad više ne bi ponovilo, naglasio je Peršurić.

Loris Peršurić i Gordana Šušljik/Foto Tanja Kocijančić

Šušljik je istaknula da ju je kontaktirao Majić sa željom da se film prikaže u Poreču, jer je nekoliko Porečana bilo svjedokom tih događanja. Film se dosad prikazao diljem Hrvatske 70-ak puta, a  u Poreču će se prikazati prvi put.

-Publika će nakon projekcije moći postaviti pitanja, a svjedoci tih događanja odgovarat će na njih. Majić je producirao nekoliko filmova i serijala, kao što je „Bitka za Vukovar“ i „Srce Vukovara“, naglasila je Šušljik.

Dodala je da je „Glavu dole, ruke na leđa“ dokumentarac koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

-Putem iskaza samih branitelja pratit ćemo zadnje dane borbe sve do predaje, zarobljavanja i razmještanja po logorima. U filmu se detaljno predočava svakodnevni život zatvorenika u logoru, a branitelje će se prisjetiti mučnih situacija koje su proživjeli. Zadnji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenje i pokušaj integracije branitelja u normalan život. Film je tužnog karaktera, ali ne sadrži uznemirujuće scene, pa ga mogu gledati i djeca, napomenula je Šušljik.

Na kraju je zahvalila Pučkom otvorenom učilištu Poreč koji je objeručke prihvatio ideju i ponudio potrebnu podršku kako bi se film prikazao.

PRIJEM ZA DARIVATELJE JUBILARCE: Goran Prodan poklonio krv 100, a Tihomir Majcek i Milan Štifanić 75 puta

KOLEKTIVNA SADNJA DRVEĆA PO SVIM MJESNIM ODBORIMA: 25. listopada u Poreču podijelit će se 300 sadnica – besplatno