in

TJEDAN PSIHOLOGIJE: Muzikoterapijska radionica ”Ja u glazbi, ja kroz glazbu” za povećanje samosvjesnosti

U sklopu tjedna psihologije koji se obilježava od 17. do 23. veljače u Zdravom gradu Poreč ovog je tjedna održana radionica naziva ”Ja u glazbi, ja kroz glazbu” koju je vodila psihologinja i muzikoterapeutkinja Zdravog grada Dajana Miloš.

Na radionici je sudjelovalo 14 građana. Glavni cilj radionice bio je povećanje samosvjesnosti pa se tako različite vježbe i kroz sviranje instrumenata radilo na prisutnosti u trenutku, ”ovdje i sada”, prisutnosti sa samim sobom, s vlastitim osjećajima te samoprihvaćanju.
Samosvjesnost predstavlja sposobnost pojedinca da prepozna i primijeti vlastitu osobnost kao odvojenu od okoline i drugih pojedinaca, da prepoznaje i primjećuje vlastita ponašanja, misli, riječi, emocije, osobine, resurse i ne miješa ih s ponašanjima, mislima, riječima, emocijama, osobinama i resursima drugih. Biti samosvjestan znači poznavati sebe, vidjeti sebe, prepoznati svoja ograničenja, biti svjestan svojih želja i ciljeva, znati koje su naše vrijednosti. Samosvjesnost je ključna za razvoj pojedinca jer mu omogućava da razvije ili poboljša one vještine koje želi, stvara resurse koje želi i kreće se u željenom smjeru. Samosvjesnost nam omogućava stvaranje kvalitetnijih odnosa s drugima i izbor okoline ili organizacije koja pogoduje našem razvoju. Jer, što više znamo o sebi – to više znamo o drugima. Ili, kao što je rekao Erik Erikson, razvojni psiholog koji se bavio razvojem identiteta, ”Što više poznajete sebe, to više strpljenja imate za ono što vidite u drugima”.
Sudionici radionice su osvještavali svoju okolinu kao i svoja unutarnja stanja, potrebe, misli i osjećaje. Kroz glazbu odnosno slušanje glazbe i sviranje radili su na povećanju kapaciteta za vlastito izražavanje te ozvučili svoje misli i emocionalna stanja. Aktivno su sudjelovali u vježbama, s ostatkom grupe dijeliti što su kod sebe osvijestili te iskazali svoje zadovoljstvo s radionicom i želju za nastavkom rada na sebi.
Zbog velikog interesa građana održat će se još jedna radionica u srijedu 26.2.2020. od 18 do 19,30 sati u Zdravom gradu Poreč.

Zbog ograničenog broja sudionika molimo građane da pravovremeno (do 25.2.2020.) prijave svoje sudjelovanje. Za prijave se obratite na 091/452-3350 i 052/452-335 ili osobno u Zdravom gradu Poreč. Preporučamo udobnu sportsku odjeću.

Izvor: Zdravi grad Poreč

HELLOISTRIA: Marčana – Što se krije ispod naslaga zemlje u selu Krvavići?

POREČ: Grad objavio popis udruga čiji su projekti prošli na natječaju za sufinanciranje