in

U mirovinu u idućih pet godina ide 500 liječnika, a nema ih tko zamijeniti

Zbog prosječne dobi od 55 godina u idućih pet godina u mirovinu će otići 500 liječnika obiteljske medicine, koje neće imati tko zamijeniti, a već sada prema Mreži javnozdravstvene službe nedostaje 186 timova obiteljske medicine dok njih 180 radi bez liječnika, opetovano upozoravaju obiteljski liječnici, objavio je Poslovni dnevnik.

Posljedica je to, kažu, dugogodišnje devastacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ), a pravi razmjeri kadrovskog deficita tek će se vidjeti u idućim godinama.

Ubuduće u obiteljskoj medicini samo liječnici sa završenom specijalizacijom

Razlozi za takvo stanje su dugogodišnji premali broja specijalizacija iz obiteljske medicine, općenito slabi interes mladih liječnika za primarnu zaštitu jer su im atraktivnije specijalizacije iz bolničke zaštite, kao i odlazak na rad u inozemstvo. 

U srpnju iduće godine na snagu stupa Direktiva EU-a po kojoj će se ubuduće u obiteljskoj medicini moći zapošljavati samo liječnici sa završenom specijalizacijom iz tog područja, koja se stječe četverogodišnjom dodatnom edukacijom. U ovom trenutku od 2330 obiteljskih liječnika njih oko 1100 ima završenu specijalizaciju.

Nedostatak liječnika donekle se nastoji kompenzirati zapošljavanjem na zamjenama mladih liječnika nakon fakulteta, sa stečenom licencom za samostalni rad. Oni će i dalje, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, moći raditi u ordinacijama obiteljske medicine, ali uz obvezni nadzor starijih kolega te neće moći postati nositelji ordinacije bez potrebne specijalizacije. 

“Liječnika nedostaje u svim dijelovima PZZ-a, mnogi već godinama nisu bili na godišnjem odmoru ili bolovanju. Sve veći problem postaje pronaći i medicinske sestre za rad ili zamjene zbog godišnjih odmora ili bolovanja”, kazala je Hini predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo.

Nedostatak zdravstvenog kadra osjeća se i u velikim gradovima kao što su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, ali je ipak najteže u slabije naseljenim krajevima Slavonije, Like, dalmatinskog zaleđa i na otocima.

Zbog nedostatka liječnika prijeti urušavanje primarne zdravstvene zaštite

Veliki nedostatak liječnika, koji će s godinama postajati još veći, prijeti potpunim urušavanjem primarne zdravstvene zaštite. “To će imati dalekosežne posljedice na cijelo zdravstvo, jer će zbog nedostatka liječnika u PZZ-u sve veći broj pacijenata ići u skuplji bolnički sustav, a stanovništvo to već itekako osjeća”, kaže Krolo.

Osim u obiteljskoj medicini kadrovski problemi vidljivi su i u drugim djelatnostima. Već nedostaje 50 pedijatara, a u mirovinu bi do 2021. trebalo otići 85 pedijatra koji nemaju osiguranu zamjenu na specijalizaciji. Također nedostaje 79 ginekologa, u mirovinu do 2021. odlazi njih 47, a i sada su prisutni problemi s pronalaskom zamjena tijekom godišnjih odmora ili bolovanja, piše nadalje Poslovni.hr.

“Praksa po kojoj ordinacije koje su bile u koncesiji prilikom umirovljenja liječnika preuzimaju domovi zdravlja rezultirala je povećanim brojem ‘timova bez nositelja’, odnosno timova koji su ugovoreni s HZZO-om ali nemaju svog liječnika. U te ordinacije dolaze raditi domski liječnici, koji na taj način pokrivaju dvije-tri ordinacije radeći u njima određene dane u tjednu. Zbog toga su najviše zakinuti pacijenti, koji nemaju svakoga dana dostupnog svojeg liječnika, iako na to imaju pravo”, kaže Krolo.

Porastom broja timova bez nositelja nastoji se kompenzirati gašenje sve većeg broja malih timova u koncesiji, koji ne mogu opstati zbog financijske neodrživosti, čime su najviše pogođene ruralne i izolirane sredine.

Neki timovi imaju i više od maksimalnih 2250 pacijenata

Po procjenama KoHOM-a, takvih timova u PZZ-u ima najmanje 180. Nedostatak liječnika i sve veće potrebe stanovništva, zbog starenja populacije, kroničnih bolesti i sl. dovode do povećavanja normativa, pa neki timovi obiteljske medicine imaju i više od maksimalnih 2250 pacijenata, pedijatri više od 1190 predškolske djece, a ginekolozi i po 9000 žena u timu. 

“Unatoč nepovoljnom omjeru, obiteljska medicina je najdostupnija u hrvatskom zdravstvenom sustavu, bez lista čekanja, s prosjekom pregleda od preko 80 pacijenata svakoga dana, dok je u EU uobičajeno da se prima 25-35 pacijenata dnevno, među kojima samo pet nenaručenih”, tvrdi Krolo.

Situacija u domovima zdravlja je raznolika, ovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske se nalaze.

Više pročitajte u članku na Poslovni.hr.

Županija objavila natječaj za poticaje u turistički manje razvijenim područjima

Porečke kuglačice uvjerljivo svladale Rijeku