in

Zbog omikrona: HZJZ objavio nova pravila za samoizolaciju

Foto HZJZ

Zbog ubrzanog širenja omikrona Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu je izmijenio preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih od covida-19.

Prema novim pravilima bliski kontakti oboljelih od covida-19 podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Karantena se može skratiti na sedam dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja, ovisno o cijepnom statusu i/ili prethodnom preboljenju covida-19, piše Jutarnji.hr.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Podsjetimo, dosad su svi bliski kontakti osoba zaraženih omikronom podlijegali samoizolaciji u trajanju od 14 dana, dok je za kontakte zaraženih delta varijantom samoizolacija trajala 10 dana.

Druga novost odnosi se na kontakte oboljelih koji su prethodno cijepljeni ili su preboljeli covid-19. Prema novim pravilima zdravstvenom nadzoru u karanteni/ samoizolaciji ne podliježu: osoba koja je preboljela covid (što je potvrđeno PCR-om ili BAT-om) unutar 120 dana od kontakta, osoba koja je preboljela covid i nakon preboljenja primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze), primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) i nakon toga docijepljena te primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cjepiva ali ne više od 120 dana (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 60 dana).

Sve promjene koje je donio HZJZ pročitajte na sljedećoj poveznici:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-ver16.pdf

Screenshot naslovnice portala E-građani

Portal e-Građani – dostupna i 100. usluga

Načelnik Đulijano Petrović na raskrižju koje će se rekonstruirati

KAŠTELIR: Obnovit će se opasno raskrižje u Labincima i to s čak dva kružna toka