in

Zelena akcija i Zelena Istra podnijele tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog PLOMINA 1

TE Plomin 1/Foto Tanja Kocijančić

Zelena akcija i Zelena Istra jučer su podigle tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu (TE) na ugljen Plomin 1. HEP želi produžiti rad ove 50 godina stare TE za dodatnih 15 do 20 godina, kaže Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Prošle godine provedena je i javna rasprava o Stručnoj podlozi zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postoje postrojenje Plomina 1.

Okolišne udruge, Zelena akcija i Zelena Istra tužbu su podnijele Upravnom sudu u Rijeci, objavio je Radio Labin..

Zelena akcija i Zelena Istra vele i kako zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine te bolesti dišnog i krvožilnog sustava.

„Jednako je poguban utjecaj ovakvih postrojenja na klimatske promjene čije učinke nažalost sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Ako želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena, nužno je osigurati nisko ugljični razvoj u kojem, logično, nema mjesta za dugoročne planove korištenja fosilnih goriva. Niz zemalja Europske unije već je objavilo postupno ukidanje ugljena kao energenta tijekom narednih godina: Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal i Švedska, dok je Belgija već potpuno izbacila ugljen. Umjesto da se svrsta uz bok tim zemljama, Hrvatska ovom okolišnom dozvolom nastoji zacementirati ovisnost o uvoznom ugljenu – klimatski i okolišno najštetnijem energentu – kroz sljedeća dva desetljeća. 

Ministar Tomislav Ćorić se kontinuirano trudi pokazati da sve ovo ne razumije, kao što i inače ne razumije različite aspekte zaštite okoliša – resora kojem je na čelu. S obzirom na dosadašnje postupke, smatramo kako bi najbolje zaštitio okoliš tako da podnese ostavku na ovu funkciju.“, zaključuju u ime Zelene akcije i Zelene Istre Bernard Ivčić i Dušica Radojčić.

Otvoren 12. Festival dječje knjige Monte Librić

Zašto su turistički djelatnici ISTRE išli na studijsko putovanje u MALLORCU? Da bi učili od boljih