in

ŽMINJ: Komemoracija u znak sjećanja na zločin iz 1943. – Najmlađa žrtva imala je samo 6 mjeseci

Foto Općina Žminj - Komemoracija u Kresinima

Dana 7. listopada prigodnom komemoracijom u Kresinima kod Žminja žitelji Žminjštine prisjetili su se svih palih žrtava zločina počinjenog davne 1943. godine te obilježili 79. obljetnicu stradavanja stanovništva. Bio je to najsvirepiji zločin na tom području kada je zvjerski ubijeno i stradalo 57 mještana sela Kresini a selo spaljeno. Najstarija žrtva imala je 93 dok je najmlađa nevina i nedužna stradala sa samo 6 mjeseci. Polažući vijenac i paleći svijeću prisutni su se prisjetili svih stradalih čija su imena zauvijek uklesana u spomenik na samom ulazu u selo.

Foto Općina Žminj - Komemoracija u Kresinima
Foto Općina Žminj – Komemoracija u Kresinima

„Sve se to dešavalo nakon pada fašističkog režima i dolaskom nacističke sodateske u vrijeme tzv. Romelove ofenzive koja je u crno zavila narod Istre. Stradalo je preko 2500 civilnih žrtava, a narod koji se digao na oružje organiziranim u čete bataljone, brigade i odrede pretrpio je velike žrtve kada je u tim borbama diljem Istre stradalo preko 2500 boraca, a u logore odvedeno preko 500 ljudi. Do kraja rata Istra je pretrpjela preko 17.000 žrtava, a 22.000 ljudi završilo je u logorima diljem Europe.“ istaknuo je predsjednik SUAB-a Istarske županije Branko Oplanić.

„Današnja situacija u svijetu nije daleko od ondašnje. Nepravda, zavist, zločin i očaj tjeraju ljude na činjenje nehumanih i odvratih zločina protiv čovječnosti i života. Zajedništvo, međusobno uvažavanje, tolerancija i razumijevanje preduvjet su kvalitetnog života i suživota svake zajednice. Zajedništvom i ljubavlju jednih prema drugima možemo i moramo graditi zajednice u kojima želimo živjeti. Ugodne, ispravne i sigurne za nas i našu djecu razvijajući tolerantno i uključivo društvo bez podjela i predrasuda na niti jednoj osnovi“, istaknuo je načelnik Željko Plavčić u obraćanju prisutnima.

Prisutni su se nakon odavanja počasti stradalima minutom šutnje uputili te položili vijence na kosturnicu u blizini sela gdje zauvijek počivaju posmrtni ostaci nevinih žrtava, priopćeno je iz Općine Žminj.

Foto Gramperijada 2022. - Foto Tanja Kocijančić

KAŠTELIR ostvario povijesni rekord u broju noćenja

Orači Istarske županije na državnom natjecanju u Prelogu

Istarska reprezentacija na državnom prvenstvu u oranju