in

ŽMINJ: Kreće obnova najstarije sakralne baštine – Crkve sv. Foške

Žminj

-Iako je svih zadesila pandemija COVID-19 virusa te uvelike otežala većinu projekata, u Žminju i dalje držimo ubrzani tempo po pitanju projektiranja i izvođenja.
Zadnji takav projekt predstavljen je velečasnome župe Sv. Mihovila, predstavnici Konzervatorskog odjela Pula Ministarstva kulture i predstavnicima Općine Žminj od strane izvođača tvrtke Kapitel iz Žminja, a vezano uz sanaciju i uređenje najstarije crkve na području Žminja sigurno, ali i šire, saznajemo od načelnika Općina Žminj Željka Plavčića.
Crkva Sv. Foške izgrađena je u 6. stoljeću i najstarija je sakralna baština na području Žminja. Prošle godine, na prijedlog Općine Žminj, uvrštena je na popis spomenika kulturnih dobara preventivne zaštite jer predstavlja izuzetnu vrijednost stanovnicima, vjernicima, ali i svim kulturnim djelatnicima u raznim područjima.

Izrađenim projektom stvorena je podloga za daljnju razradu koraka sanacije i uređenja, a sam projekt odobren je Općini Žminj na prošlogodišnjem natječaju Ministarstva kulture. Vrijednost projekta iznosi 40.000 kuna dok je ove godine prijavljen njegov nastavak.

-Izuzetnom suradnjom svjetovnog i crkvenog vodstva te u suradnji s
Konzervatorskim odjelom u Puli Ministarstva kulture te samim
izrađivačem spretno i uspješno provodimo projekte u svrhu očuvanja i
sanacije naše kulturne baštine, izjavio nam je načelnik Plavčić.

Povlači se više pekarskih proizvoda, predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje

općina vrsar općinska uprava trg degrassi foto tanja kocijančić

Općina Vrsar zapošljava višeg stručnog suradnika