in

Županija i Grad Pula upriličile prijem povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Foto Istarska županija

Tradicionalni prijem Istarske županije i Grada Pule povodom 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite, održan je danas, u Komunalnoj palači Grada Pule. Uz domaćine, istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, prijemu su prisustvovali načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, zamjenik načelnika SCZ IŽ i voditelj Službe civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije Denis Stipanov, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Pule i zapovjednik Javne vatrogasne postaje Pula Ivica Rojnić te predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, PU istarske, Opće bolnice Pula, Istarskih domova zdravlja, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Lučke kapetanije Pula, Društva Crvenog križa Istarske županije, te Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj.

Govornici koji su se tom prilikom obratili redom su čestitali Međunarodni dan civilne zaštite, izrazivši veliku zahvalnost svim službama za sve što čine, posebice u protekle dvije pandemijske godine.

Župan Miletić je tako naglasio da su veliki napori, angažman i stručnost zaslužni što je u protekle dvije godine situacija u Istri držana pod kontrolom. 

„Skupa smo pokazali da znamo, možemo i hoćemo. S druge strane, danas svjedočimo jednom sumraku civilizacije i znamo što se događa u Ukrajini. Pred nama je jedan novi izazov i mi se pripremamo. Mislim da smo 90-ih godina kao regija itekako pokazali jedno veliko srce u Istri i siguran sam da ćemo to učiniti i ovoga puta. Cijela Europa, a i Hrvatska kao punopravna članica Europske unije, treba pokazati svoju solidarnost i pobrinuti se za one ljudi koji su napustili svoje domove“, istaknuo je istarski župan.

Gradonačelnik Zoričić se, također, osvrnuo na ratnu krizu i kazao je da se i Grad Pula priprema primiti određeni broj izbjeglica.

„Grad je jučer dobio molbu od prijateljskog, ukrajinskog grada Užgoroda, iz kojeg bježi 12 tisuća ljudi, da primimo majke s djecom i starije ljude. Na tu smo temu imali sastanke s Crvenim križem, humanitarnom mrežom iz Pule te Arena Hospitality grupom. Evo i Mornarička bolnica se priprema i morat ćemo riješiti taj problem i pomoći ljudima“, izjavio je gradonačelnik dodavši kako je politika ta koja mora služiti, a struka dominirati.

„Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujak Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi“, podsjetio je načelnik Kozlevac koji se zahvalio svima u sustavu civilne zaštite na „lavovski odrađenom poslu i velikoj žrtvi“. Prema njegovim riječima, bila mu je čast biti prvim među jednakima u Stožeru civilne zaštite te je istaknuo i odličnu suradnju sa Županijom i istarskim gradovima.

„Paralelno sa svim vrstama nepogoda i nesreća, najveća su prijetnja danas klimatske promjene što je prepoznala i EU. Najveći problem će biti visoke temperature i veliki požari na otvorenom, stoga je donesena Odluka da se nabave zračne snage na razini EU“, rekao je Kozlevac.

Stipanov se pridružio zahvalama, posebno onim udrugama čiji je rad volonterskoj, poput Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, ronioca i speleolozima. Izrazio je nadu da će se dogodine moći održati neka pokazna vježba, kao i organizirati Dane civilne zaštite.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

tar vrtić morski konjić foto tanja kocijančić

TAR: Vrtić objavio natječaj za zapošljavanje

Do kraja tjedna asfaltiranje ceste Kosinožići – Nova Vas, na snazi posebna regulacija prometa