in

20 ZA 20: Izložba pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik

Foto Elvis Berton Facebook

U okviru Rapskog likovnog ljeta muzejsko-galerijska djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Rab, u petak 31. srpnja u 21 sat u rapskoj Galeriji Pik priređuje samostalnu izložbu Elvisa Bertona „20 za 20″ kojom pazinski likovni umjetnik obilježava 20 godina priznatog umjetničkog djelovanja. Kustosica izložbe Sabrine Žigo izabrala je 20 radova iz svih faza njegovog stvaralaštva, uključujući slike, skulpture i zidne objekte. Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza.

20 ZA 20: Izložba pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik

Mini retrospektivom u rapskoj Galeriji Pik, Elvis Berton predstavlja respektabilna dva desetljeća prisustva na hrvatskoj i inozemnoj izlagačkoj sceni.

Jubilej koji ga je zadesio u jeku globalne pandemije i krajnjih, egzistencijalnih izazova, obilježava dosljedno sebi, okolnostima i vremenu unatoč. Izloženo je dvadeset radova iz ciklusa koje je realizirao tijekom dva stvaralačka desetljeća, od Biljaka koje se referiraju na prvu izložbu u pazinskom gradskom muzeju, do recentnog Omnibusa. Radovi pregledno otkrivaju stalni repertoar Bertonovog likovnog govora, Istru kao neiscrpnu inspiraciju, crtež kao polazište strukture i okosnicu ikonike, plošni tretman i lokalni kolorit zavičajnog podneblja. Ovaj brzi pogled unatrag ne može obuhvatiti sve što Elvis Berton stvara i pritom komunicira, a u postavu su neminovno izostavljene velike prostorno-plastičke cjeline (skulpture, instalacije, objekti) koje estetikom i ukusom  korespondiraju sa suvremenošću. Propulzivan stvaralački impuls realizirao se u različitim vidovima vizualnog i medijskog iskaza, posljednjih godina u ateljeu  izoliranog ambijenta istarskog ladanja, što ga nije udaljilo od tijeka aktualnih umjetničkih praksi nego, naprotiv, djelotvorno izoštrilo fokus na vlastiti poziv. Po vlastitim se riječima sasvim slučajno našao u umjetnosti (E. Berton), a već samom grafijom potpisa nalik dječjem, svojim signumom, otpočetka sugestivno konotira našem dobu potreban etos i vedrinu, napisala je Sabrina Žigo.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Likovnim stvaralaštvom bavi se od 1996. Izlaže od 2000. na trideset i tri samostalne i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Austrija, SAD, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska, Francuska, Slovačka, Slovenija, Italija, BiH). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.

STIGLO 2.000 SUDIONIKA: Poreč domaćin Dream Cupa - turnira mladih nogometaša iz sedam država

Otkazan Dream Cup Poreč – Međunarodni nogometni turnir za djecu

Beroš: "Rezervirali smo milijun i pol doza cjepiva protiv korone"

Beroš: “Rezervirali smo milijun i pol doza cjepiva protiv korone”