in

AKO VAM JE TURIST ZARAŽEN Covidom 19 – Ovo je postupak koji se mora poduzeti

Obrtnička komora Istarske županije objavila je koji se postupci moraju poduzeti kada se uspostavi sumnja na zaraznu bolest COVID-19 kod posjetitelja smještajnog objekta:

– Odgovorna osoba u smještajnom objektu obavještava o bolesti gosta liječnika u ugovornoj ambulanti ili liječnika u turističkoj ambulanti radi obavljanja pregleda.
– Ako u prvom kontaktu s liječnikom, nadležni liječnik postavi sumnju da je osoba zaražena virusom SARS-Cov-2 odgovorna osoba smještajnog objekta zamoli gosta da ostane u smještajnoj jedinici sa zatvorenim vratima te osigura bolesnom gostu medicinsku (kiruršku) masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini te uputi gosta da ne izlazi iz sobe sve do liječničkog pregleda (dolazak liječnika u kućnu posjetu ili organizirani prijevoz bolesnog gosta do liječničke ordinacije) i dobivanja daljnjih uputa.
– Nadležni liječnik pregledom bolesnika utvrđuje jesu li zadovoljeni kritelji postavljanja sumnje na COVID-19 i ovisno nadalje o kliničkom stanju gosta određuje potrebu za pozivanjem epidemiologa.
-Pri postavljanju sumnje na COVID, uzima se ili organizira uzimanje brisa radi pravovremene dijagnostike COVID infekcije i određuje se bolesnom gostu i njegovim
bliskim kontaktima izolacija u smještajnim jedinicama do prispijeća rezultata testiranja.
– Zaposlenici smještajnog objekta odnosno pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu ne ulaze u sobu u kojoj je osoba pod sumnjom na virus i sobe u kojoj su njezini bliski kontakti, a goste se obavijesti da se zamjena posteljine kao i čišćenje sobe neće odvijati u uobičajenim razmacima i na uobičajeni način. Svaki takav gost mora sam održavati čistoću sobe/prostora u kojem boravi sa sredstvima koja će smještajni objekt ustupiti na raspolaganje. Usluživanje obroka odvijati će se dostavom u sobu, a gosti koji nemaju polupansionski ili puni pansionski smještaj kupovati (naručivati) će obroke iz smještajnog restorana radi kontrole ulazaka i izlazaka u smještajni objekt/sobu uz dostavu obroka do pred vrata sobe/apartmana. U manjim ili apartmanskim smještajnim objektima će vlasnik ili odgovorna osoba za smještaj organizirati dostavu hrane i ostalih potrepština za gosta do vrata sobe te kontaktirati s nadležnom zdravstvenom službom.
– Ako postoji potreba kontakta s bolesnim gostom za vrijeme čekanja rezultata testiranja na COVID-19, određuje se jednu osobu koja će se baviti gostom uz obvezno nošenje zaštitne medicinske maske i rukavica, te održavanje fizičke udaljenosti od bolesnika.
– Maske, rukavice i slična zaštitna oprema treba odmah nakon korištenja biti bačena u kantu za otpatke s poklopcem u koju su uložene dvije plastične vrećice za otpad. Nakon bacanja
zaštitne opreme u smeće, djelatnici trebaju oprati ruke sapunom i vodom ili ih dezinficirati.
– Gosti koji su dio iste grupe ili iste obitelji s oboljelim također moraju ostati u svojim sobava dok se ne uspostavi kontakt s nadležnim liječnikom te do prispjeća nalaza ako liječnik postavi sumnju na COVID-19.
– Ako liječnik utvrdi da gost nije inficiran, određuje mu terapiju za njegovo stanje, samoizolacija se ukida gostu i njegovim bliskim kontaktima i gost se može slobodno kretati po objektu ukoliko to dopušta njegovo zdravlje i zaštita zdravlja ostalih gostiju turističkog objekta.
– U slučaju potvrde zarazne bolesti, gosta kojemu je COVID-19 povrđen, transportira se u zdravstvenu ustanovu sukladno uputi liječnika korištenjem osobnog vozila, organiziranog transporta ili sanitetskim prijevoza. U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma poziva se hitna medicinska služba.

Transport javnim prijevozom NIJE DOZVOLJEN.

Detaljna uputa za postupanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupna je na linku:
https://www.hzjz.hr/…/Postupak_kod_pojave_bolesti_kod_gosta…

ISTRA ima 3 novooboljela od koronavirusa – Virus stigao iz Srbije i BiH

Počinju WINE VIP EVENTI za ugostitelje, hotelijere i turističke djelatnike – Pula prva na redu