in

Istra dobiva punionice za električna vozila vrijedne 5 milijuna kuna – Uskoro u Poreču, Rovinju, Motovunu, Livadama, na Istarskom ipsilonu…

Poreč/Foto Tanja Kocijančić

Ovog je tjedna u Vižinadi postavljena prva HEP-ova punionica za električna vozila vrijedna 300.000 kuna bez PDV-a. Nova ELEN punionica postavljena je u sklopu projekta bigEVdata, sufinanciranog sredstvima Europske unije. Punionica omogućuju istovremeno punjenje dvaju vozila te posjeduju sva tri standardizirana priključka kako bi ih mogli koristiti svi dostupni, ali i budući tipovi električnih vozila na tržištu.

No, kako su najavili iz HEP-a, ubrzo planiraju postaviti još takvih punionica diljem Istarske županije, a uz 6 već postavljenih u zadnje vrijeme, uskoro ih stiže još 16.

Radi se o investiciji vrijednoj ukupno skoro 5,3 milijuna kuna, doznali smo u HEP-a. Investicija uključuje trošak punionice, postavljanja i priključka.

Dakle, u skoro vrijeme punionice će biti postavljenu u Poreču (gdje jedna već postoji na Velikom parkiralištu), zatim u Rovinju, Livadama, potom u Puli na 2 mjesta, Motovunu, Pazinu, Oprtlju…

No, osim s jedinicama lokalne samouprave HEP na području Istarske županije surađuje i s BINA Istrom te ima u planu postaviti 4 punionice na odmorištima duž Istarskog ipsilona (BP Galižana i BP Bačva) pri čemu ima u planu postavljanje jedne ultra brze DC punionice na odmorištu BP Galižana Istok, vrijedne 980.000 kuna bez PDV-a.

HEP je do 24. lipnja u Hrvatskoj pustio u pogon 138 javno dostupnih ELEN punionica, koje su raspoređene po cijeloj zemlji – od gradova i općina do odmorišta na autocestama. HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti su prije svega stvaranju optimalne mreže punionica, što ravnomjernije raspoređenih na području cijele Hrvatske, kako bi se u konačnici građanima i posjetiteljima omogućile nesmetane međugradske vožnje električnim vozilom.

Karakteristike punionica koje HEP postavlja na području Istarske županije su sljedeće:

Wallbox punionica

§  za istovremeno punjenje jednog vozila

§  1 × AC priključak (Mode 3 Type 2) – 22 kW

§  ukupna priključna snaga je 22 kW (može se limitirati snaga i optimirati priključak na npr. 11 kW)

§  potrebno osigurati jedno parkirališno mjesto i mjesto za postavljanje punionice (postavlja se na zid ili na stup)

Vrijednost investicije cca 41.500 kuna bez PDV-a (Trošak punionice i trošak priključka).

AC punionica

§  za istovremeno punjene dva vozila

§  2 × AC priključak (Mode 3 Type 2) – 22 kW

§  ukupna priključna snaga se optimira na 44 kW

§  potrebno osigurati dva parkirališna mjesta i mjesto za postavljanje punionice.

Vrijednost investicije cca 85.200 kuna bez PDV-a (Trošak punionice i trošak priključka).

AC/DC punionica

§  za istovremeno punjene dva vozila (jedno na AC priključku, jedno na jednom od DC priključaka)

§  1 AC priključak (Mode 3 Type 2) – 22 kW do 43 kW

§  2 DC priključka (CCS i ChaDeMo) – 50 kW

§  Ukupna priključna snaga se optimira na 75 kW

§  potrebno osigurati dva parkirališna mjesta i mjesto za postavljanje punionice.

Vrijednost investicije cca 300.000 kuna bez PDV-a (Trošak punionice i trošak priključka).

Ultra brza DC punionica

§  istovremeno punjene samo jednog vozila (može se puniti samo jedno vozilo na CCS ili na ChaDeMo priključku)

§  2 DC priključka (CCS i ChaDeMo) – svaki osigurava snagu od 175 kW

§  Jedna punionica se sastoji od 3 elementa: jedinica za napajanje (power unit), korisnička jedinica (user unit) i sustav za hlađenje (cooling unit)

§  Ukupna priključna snaga se optimira na 75 kW

§  potrebno osigurati dva parkirališna mjesta i mjesto za postavljanje punionice.

Vrijednost investicije cca 980.000 kuna bez PDV-a (Trošak punionice i trošak priključka).

Energetska strategija Europske unije usmjerena je na smanjenje emisija stakleničkih plinova (do 2030. za 40% u usporedbi s razinama izmjerenim 1990.) te na investicije u novu energetsku infrastrukturu i nisko ugljične tehnologije (do 2030. najmanje 27% potrošene energije treba biti generirano iz obnovljivih izvora). E-mobilnost je razvojni projekt kojim HEP grupa, kao energetski lider u Hrvatskoj, prati ciljeve energetske strategije EU. U sklopu razvojnog projekta e-mobilnost HEP grupa ima za cilj izgraditi infrastrukturu javno dostupnih punionica električnih vozila na području Republike Hrvatske.

Za izgradnju infrastrukture HEP koristi razne izvore financiranja pa se izgradnja infrastrukture punionica električnih vozila dijelom financira iz vlastitih sredstava, a dijelom iz sredstava koja su HEP-u odobrena sufinanciranjem iz europskih projekata (EAST-E, NEXT-E i bigEVdata).

Odgođen Prvi sajam crnog tartufa u Buzetu

ISTRA srećom nema novooboljelih – Ostanimo odgovorni!