in

KITOVI U MORU PLASTIČNOG OTPADA: Greenpeaceova instalacija stiže u Poreč, Umag i Pulu

Foto Greenpeace

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo dolazi u Hrvatsku i ovaj će je put Greenpeace postaviti u Poreču , Umagu i Puli.

Građani su pozvani doći, vidjeti i čuti apel iz morskih dubina da prestanemo s korištenjem jednokratne plastike!

Kitovi kreću na ovu turneju početkom srpnja koji je proglašen mjesecom bez plastike (Plastic Free July). Utorak, 2. srpnja bit će dan kada će stupiti na snagu Direktiva EU o jednokratnoj plastici (čime počinje teći dvogodišnji rok za zemlje članice da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo), a 3. srpnja obilježava se Dan bez plastičnih vrećica.

Turneja će započeti konferencijom za medije u Umagu, u utorak, 2. srpnja u 17 sati na gradskoj šetnici (Obala F. Tuđmana, kod okretišta za turistički vlakić). Izjave za medije dat će gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te Greenpeaceova voditeljica kampanje Petra Andrić.

Vremenski raspored posjeta instalacije i Greenpeaceovog informativnog štanda za građane:

2.7. (utorak) – Umag, gradska šetnica 18-22h

3.7. (srijeda) – Poreč, gradska riva, 18-22h

4.7. (četvrtak) – Pula, Trg Portarata, 18-22h

Greenpeace provodi ovu aktivnost u sklopu kampanje protiv jednokratne plastike kojom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njemu žive trpe posljedice jednokratne plastike.

U središtu Greenpeaceove kampanje trenutno je peticija za zabranu plastičnih vrećica koju je dosad potpisalo više od 50.000 ljudi. Građani će peticiju moći potpisati i na štandu u sva tri grada.

VIŽINADA NA MUKAMA: Zbog tromosti države umjesto 2 milijuna kuna Općina će za gradnju novog vrtića morati izdvojiti skoro 5 milijuna kuna!

Počinje volonterski kamp na Učki – od 1. srpnja obnova travnjaka pod motom “Vratimo livade leptirima”