in

VIŽINADA NA MUKAMA: Zbog tromosti države umjesto 2 milijuna kuna Općina će za gradnju novog vrtića morati izdvojiti skoro 5 milijuna kuna!

Marko Ferenac

Više smo puta ove godine pisali o uspjehu Općine Vižinada koja je za novi vrtić s jaslicama, koji bi se trebao početi graditi nakon ljeta, uspjela „povući” čak 5,2 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH i još 1,2 milijuna kuna iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. No, projekt koji je prvotno stajao ukupno 7,8 milijuna kuna, odnosno s nadzorom i dokumentacijom 8,4 milijuna kuna, sada će zbog tromosti državne administracije koštati čak 11,2 milijuna kuna. Pa je tako učešće općine u ovom projektu s 2,1 milijuna kuna naraslo na čak 4,9 milijuna kuna!

Odugovlačenje države s raspisivanjem natječaja i poskupljenje građevinskih radova zbog viših troškova radne snage i materijala uzelo je danak i ovu malu općinu – ali i mnoge druge – stavilo u vrlo neugodan položaj.

Dakle, da bi mogli krenuti s gradnjom ovog kapitalnog projekta kojeg roditelji željno iščekuju, općinski su vijećnici proteklog tjedna odlučili da će se zadužiti u iznosu od 9,6 milijuna, a ne, kako su prvotno planirali, za 7,2 milijuna kuna. Naime, nakon prvog natječaja za izbor izvođača radova koji je poništen jer je stigla samo jedna ponuda od 10,6 milijuna kuna, raspisali su drugi. Stigle su tri ponude i sve su bile slične onoj na prvom natječaju. Pa su tako ovog tjedna odabrali ponudu zajednice ponuditelja, tj. tvrtki Vladimir Gortan iz Pazina i Domprojekt iz Zagreba za 10,62 milijuna kuna.

-Uz ovako visoke cijene građevinskih radova postavlja se pitanje provedbe europskih i drugih projekata. Kada se prije tri godine planirao projekt gradnje vrtića, aktualne su bile jedne vrijednosti, a sada su sasvim druge. K tome, kada se prijavljivao projekt gradnje vrtića općina je koristila sredstva ministarstva koja su diktirala tempo, što je u konačnici utjecalo na ovakav ishod, rekao je načelnik, dodavši da Općina nema kreditnih zaduženja i posluje bez ikakvih problema, te se nadaju da će im Vlada RH izdati promptno suglasnost za zaduženje.

– Da smo sve to znali prije, odnosno koliko će nas vrtić na kraju koštati, išli bismo u drugom smjeru. U tome vidim veliku odgovornost Vlade, a problema s financiranjem imat će i druge male općine. Stoga molim i apeliram da se putem resornih ministarstava iznađu dodatna sredstva da nam se pomogne. Zbog ovoga će trpjeti drugi projekti koje ćemo morati odgoditi ili stopirati, naglasio je načelnik.

Zašto je došlo do ovakvih komplikacija pitali smo ga da detaljnije pojasni.

– Općina je građevnu dozvolu za gradnju vrtića ishodila u travnju 2016. godine. Prije toga smo sve ubrzavali kako bi se dokumentacija riješila što prije, jer je bilo najavljeno iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da će se uskoro objaviti natječaj iz popularne mjere 7.4. iz koje se financiraju projekti lokalnih samouprava, a među njima su trebali biti i dječji vrtići. Najprije je bilo rečeno da će to biti 90 posto potpore, a kasnije se ispostavilo da zbog indeksa razvijenosti možemo dobiti najviše 80 posto sredstava, veli načelnik.

No, natječaj je izašao relativno kasno i trebalo im je skoro godinu dana da donesu odluke. Tada, među 102 ugovora koja su prošla, nije odabran nitko iz Istarske i Primorsko-goranske županije. 

– Nije bilo važno kakav je projekt, nego odakle dolazi. Slavonija i drugi slabije razvijeni dijelovi dobili su ne samo za vrtiće, nego i za trgove, društvene domove, igrališta i slično. Nakon toga, lani je izašao novi natječaj i među prvima smo se prijavili. Tada je bila očito politička odluka da svi vrtići koji su se prijavili dobiju sredstva, pojasnio je Ferenac.

U međuvremenu Općina je već bila osigurala 1,2 milijuna kuna iz Ministarstva za demografiju, a iz Fonda za ruralni razvoj odobreno je još 5,2 milijuna kuna. 

– Početkom ove godine krenuli smo u pripremu javne nabave i detaljno prošli cijeli troškovnik. Procjena je ostala ista, odnosno da za vrtić treba 7,8 milijuna kuna. Prva javna nabava bila je bezuspješna – ponuda od 10,6 milijuna bila je daleko iznad procjene. Stoga smo odmah poništili natječaj i raspisali novi, nadajući se da će cijena na novom natječaju biti niža. No, stigle su tri ponude i sve tri su bile iznad 10 milijuna kuna, objasnio je načelnik.

Povećanje se, nažalost, dogodilo zbog situacije na tržištu. 

– Svi radovi su ove godine puno skuplji, za 30 posto, pa čak i više. Ljudi nema, a da bi ih zadržali građevinari su povećali plaće. Oni koji će raspisati natječaje nakon nas pitanje je kakve će im cijene građevinari ponuditi. To će sigurno stvoriti puno problema brojnim općinama i gradovima. Da je sve išlo prema našim planovima, da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi odmah raspisala natječaj još 2016., kada smo započeli s projektom, da je bila brza kao i s ovim zadnjim natječajem umjesto što se toliko čekalo, prošli bismo jeftinije, smatra Ferenac.

K tome, dodaje, famozni indeks razvijenosti vratio ih je unatrag.

– Vižinada je po tom indeksu svrstana samo rang niže od Grada Poreča, a to je u stvarnosti daleko od istine. Sve ovo je vrlo nerealno, ograničavaju se općine i gradovi u razvoju. Pošteno bi bilo da slabije razvijene općine i gradovi kao u Slavoniji dobiju 100 posto sufinanciranje, a, primjerice, mi u Istri nešto manji udio, ali da svi imamo isti start, da svi imamo iste mogućnosti apliciranja za sredstva, veli on. 

Sada općina traži ponude od kreditnih ustanova. Kada im stigne 5,2 milijuna kuna od Fonda za ruralni razvoj, odmah će se za taj iznos umanjiti kredit, a onda će deset godina otplaćivati preostalih 4,4 milijuna kuna, osim ako se u međuvremenu ne pronađu alternativna rješenja. 

Dodajmo da trenutno u vrtiću u Vižinadi ima 34 djece, dok će novi vrtić imati kapacitet za 55 mališana u dvije vrtićke i jednoj jasličkoj skupini. Ostat će pod kapom Dječjeg vrtića Radost Poreč. Zbog većeg broja djece morat će zaposliti još tri odgojitelja čije će plaće ići na teret općine. Plan je da novi vrtić počne s radom u rujnu 2020. godine. 

K tome, sada pregovaraju s Ministarstvom državne imovine da im daruje parcelu pored budućeg vrtića kako bi na njoj izgradili dječji park i igralište.

– Jedino nam Vlada može izaći ususret da nam pomogne u financiranju gradnje vrtića, zaključio je Marko Ferenac.

gradska uprava poreč palača

POREČ: Konstituirana vijeća nacionalnih manjina

KITOVI U MORU PLASTIČNOG OTPADA: Greenpeaceova instalacija stiže u Poreč, Umag i Pulu